جمعه 14 اردیبهشت 1403 - 03 May 2024
کد خبر: 2146
تاریخ انتشار: 1400/07/06 14:54
خبری از هیاهوی فصل برداشت در پسته‌زارهای یزد نیست

۷۰ درصد پسته یزد بر باد رفت

استان یزد در تولید پسته رتبه سوم کشور را به خود اختصاص داده و پس از کرمان و سمنان، توانسته هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی، حرف‌های بسیاری برای گفتن داشته باشد.

 بخش قابل‌توجهی از صادرات استان یزد همواره به پسته و فرآورده‌های آن اختصاص داشته و پسته همواره در صادرات به لحاظ ارزش ریالی و میزان صادرات، در رتبه‌های سوم و چهارم قرار گرفته است. گرچه عمر پسته‌کاری در یزد طولانی نیست و در برخی شهرستان‌های صاحب شهرت، به کمتر از ۳۰ سال می‌رسد‌ اما کیفیت خوب محصول توانسته به‌سرعت جای یزد را هم در بازار داخل و هم در بازارهای خارجی باز کند.

گرما آفت جان پسته‌زارهای یزد

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان خاتم در این زمینه به مهر گفت: در شهرستان خاتم به‌ویژه در مروست، گونه‌ای از پسته کشت شده که تا دو سال دیگر به ثمردهی می‌رسد که با به ثمر نشستن این نهال‌ها، کیفیت پسته یزد روی دست پسته رفسنجان می‌زند.

مجتبی آغاز عنوان کرد: بافت خاک مروست به شکلی است که پسته تولیدی در این شهرستان مغزی درشت‌تر با بافتی منسجم‌تر دارد؛ بنابراین باردهی نهال‌های کشت‌شده، هم کیفیت محصول پسته استان یزد و هم کمیت آن را در مدت ۲ یا ۳ سال آینده به نحو چشمگیری ارتقا خواهد داد. استقبال کشاورزان و باغداران استان یزد از کاشت پسته به دلیل ارزش افزوده این محصول و عایدی خوب آن طی سال‌های اخیر بسیار خوب بوده به نحوی که بسیاری از روستاهای استان از زیر خط فقر به شرایط بسیار خوب اقتصادی رسیده‌اند. امسال از آن سال‌هایی بود که تقریبا۷۰ درصد محصول پسته استان بر باد رفت و باغداران با مشکلات بسیاری مواجه شدند.

عوامل محیطی دوسوم پسته را از بین برد

مدیر جهاد کشاورزی استان یزد نیز علت کاهش شدید محصول پسته در استان یزد را تشریح و اظهار کرد: از یک سو سرمای بهاره و از سوی دیگر، گرمای شدید در زمان تلقیح درختان، سبب افت محصول شد.

به عبارت دیگر، شرایط محیطی استان یزد باعث شد امسال دو سوم محصول پسته استان یزد از بین برود.

ابوالفضل وکیلی عنوان کرد: استان یزد درحال‌حاضر ۵۳ هزار و ۸۰۰ هکتار سطح زیرکشت پسته دارد که از این تعداد ۴۲هزار و ۶۲۷ هکتار بارور و ۱۱ هزار و ۲۱۶ هکتار نهال است و ظرفیت برداشت از این میزان سطح زیرکشت، ۶۰ هزار تن در سال است.

وی عنوان کرد: امسال به دلیل سرمای بهاره و گرمای شدید زمان تلقیح درختان، دو سوم محصول از بین رفته و پیش‌بینی می‌شود ۲۰ هزار تن محصول از پسته‌زارهای یزد برداشت شود.

وکیلی، شهرستان‌های خاتم، مهریز، اردکان و تفت را به ترتیب دارای بیشترین سطح زیر کشت پسته اعلام کرد و افزود: بیشترین خسارت امسال به شهرستان‌های مهریز و اردکان وارد شده است.

سخن پایانی

هر سال در فصل برداشت پسته که از اواسط شهریور آغاز می‌شود و تا نیمه‌های مهر ادامه دارد، در باغ‌های پسته هیاهوی کار و تولید و برداشت، روح نشاط و سرزندگی در کارگران و باغداران ایجاد می‌کرد اما امسال خبری از هیاهوی برداشت در پسته‌زارهای یزد نیست.

گرچه پسته مانند سایر محصولات کشاورزی از پوشش بیمه‌ای برخوردار نیست اما کشاورزان امید دارند بیمه‌ها بتوانند بخشی از ضرر آنها را جبران کنند. این شرایط به طور قطع نرخ پسته را به شکل قابل‌توجهی افزایش می‌دهد و پسته بی‌شک به محصولی غیرقابل دسترس و لوکس برای اقشار کم‌درآمد تبدیل می‌شود.

 

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://smtnews.ir/d/4yowm3