روزهای سیاه کرونایی و افزایش تعداد جانباختگان در کشور باعث شده مسئولان با راهکارهایی مانند کاهش ساعت فعالیت مغازههایی که در گروه اصناف غیرضرور جای میگیرند، درصدد کنترل روند شیوع کرونا برآیند، این در حالی است که بهگفته بسیاری از کارشناسان این تصمیم هم نمیتواند تاثیر زیادی در کاهش تعداد مبتلایان داشته باشد.
از آن سو اما برخی اصناف و کسبه با این تصمیم بهدلیل آسیبهای مالی وارد شده بر فعالیتهای اقتصادی خود مخالف و معتقدند باتوجه به شرایط تحریم و مشکلات اقتصادی کشور، تعطیلی کامل تبعاتی بهدنبال خواهد داشت؛ مگر آنکه تصمیمی ملی برای همه شهرهای کشور اتخاذ شود.
در شهر نشانی از محدودیت نیست
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: محدودیتهایی که از ساعت ۶ بعدازظهر اعمال شده، شبیه شوخی و نیاز است یک کار جدی در این زمینه صورت گیرد.
حسینعلی شهریاری با اشاره به اینکه رئیس مجمع نمایندگان استان تهران طی نامهای از رئیس مجلس خواستند تا در موضوع تعطیلیها و کنترل دقیق بیماری دخالت کنند، بیان کرد: خیلی از کارشناسان و رئیس بیمارستانها و دانشگاههای پزشکی توصیهشان این است که نهفقط در تهران بلکه برای چند مرکز بزرگ استانها این تعطیلیها اتفاق بیفتد. البته در این شرایط باید به بخشهای آسیبپذیر کمک معیشتی شود.
وی در گفتوگو با ایلنا ادامه داد: وقتی گفته میشود ۲ هفته تعطیلی اعمال شود، به این معنی نیست که همه دست روی دست بگذارند تا این ۲ هفته تمام شود و دوباره همان اتفاقها بیفتد، بلکه در این ۲ هفته باید برنامهریزی دقیق صورت بگیرد تا بعد از آن بتوانند شرایط را بهدرستی کنترل کنند.
شهریاری افزود: کادر پزشکی و مدافعان سلامت دیگر بریدهاند و فرسوده شدند. خیلی از آنها در این مسیر بیمار شدند و روز به روز تعداد بیماران افزایش مییابد؛ حتی برای پیدا کردن تخت خالی برای بیماران باید سخت تلاش کنیم.
وی بیان کرد: محدودیتهایی که از ساعت ۶ بعدازظهر اعمال شده، شبیه شوخی و نیاز است یک کار جدی در این زمینه صورت گیرد. در واقع با توجه به رفتوآمدها در سطح شهر، بهنظر میرسد هیچ محدودیتی وجود ندارد. همه جاز باز است و در خیلی جاها اصلا فاصلهگذاری اجتماعی هم رعایت نمیشود.
رئیس کمیسیون بهداشت درباره تاثیر محدودیتها بر کاهش میزان مبتلایان، گفت: درحالحاضر اگر ۲ هفته تعطیلی برای تهران اعمال شود، همچنان بیماران بدحال کرونایی در بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانها حضور دارند. یعنی در این مدت قرار نیست بیمارستانها خلوت شوند، اما بهطور کلی بر کاهش میزان ابتلا تاثیر خواهد داشت. وی افزود: خیلی از مردم آنطور که باید موارد بهداشتی بهویژه فاصلهگذاری را رعایت نمیکنند. زدن ماسک بهتنهایی کافی نیست و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی هم اهمیت بالایی دارد. حتما باید جلوی برگزاری تجمعات گرفته شود. درحالحاضر وقتی در خیابان راه میرویم، خبری از اعمال محدودیتها نیست و حتی میزان ترافیک هم به اندازه قبل است.
پای حرف اصناف
اما تعطیلی صنوف غیرضرور از ساعت ۱۸ چه تاثیری بر مهار کرونا ویروس خواهد داشت؟ پرسشی که پاسخهای متفاوتی در پی داشت.
کامران که صاحب یک بوتیک در یکی از پاساژهای پایتخت است، گفت: بهنظر من این تعطیلی چندساعته، عملا تاثیر چندانی بر کنترل کرونا ندارد. او با بیان اینکه باتوجه به تغییر دمای هوا در پاییز، بسیاری از مردم خریدهای خود را در ساعات ابتدایی روز انجام میدهند، افزود: اگر قرار به تعطیلی صنوف باشد، بهتر است این تعطیلی بهصورت کامل و برای مدتی مشخص صورت گیرد و از آن طرف نیز دولت مشوقهای مالی برای جبران خسارات مشاغل در نظر گیرد. محمد که کارمند یک اداره دولتی است میگوید: تعطیلی صنوف از ساعت ۱۸ نهتنها تاثیر مثبتی بر آمد و شد مردم ندارد، بلکه باعث میشود تراکم مراجعه مردم به مغازهها در بعدازظهرها افزایش یابد و این مسئله میتواند سبب شیوع بیشتر ویروس شود.
او با تاکید بر اینکه در این شرایط ضروری است دولت افزون بر صنوف، ادارات را نیز بهطور کامل تعطیل کند، افزود: جز با تعطیلی کامل چرخه ابتلا به کرونا ویروس شکسته نمیشود. دولت باید با اعلام تعطیلی و اعمال محدودیت در آمد و شد، کشور را مانند ایام نوروز تعطیل کند تا روند فزاینده ابتلا و مرگ بر اثر کرونا کاهش یابد.
صالحی، رئیس اتحادیه رستورانها و سفرهخانههای سنتی شیراز هم با اشاره به صدور بخشنامهای مبنی بر ممنوعیت فعالیت بعضی از مشاغل از ۶ عصر به بعد میگوید: بیشک توقف فعالیت رستورانها از ساعت ۶ به بعد باعث میشود آسیب زیادی به این مغازهها وارد شود، چراکه کمتر کسی در این ساعات از خرید غذا استقبال میکند و صاحبان رستورانها، روزانه با مراجعه به اتحادیه خواستار توقف و ابطال پروانه فعالیتشان هستند.
درخواست ادامه محدودیتها
در همین حال یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تاکید دارد باید اعمال محدودیتها و رعایت پروتکلهای سختگیرانه حداقل تا ۵ ماه آینده ادامه پیدا کند. همچنین تجمعات و سفرها هم ممنوع شود.
محمدعلی محسنی بندپی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به شیوع گسترده ویروس کرونا اظهار کرد: شیوع کرونا موضوعی است که با تعطیلی دوهفتهای حل نمیشود. باید برای مقابله با آن محدودیتها و پروتکلهای سختگیرانه حداقل ۴ تا ۵ ماه آینده ادامه پیدا کند تا شاهد کمتر شدن میزان مبتلایان باشیم. متاسفانه میزان مبتلایان به کرونا به بیشتر از ۱۰ هزار نفر و فوتیها به بیش از ۴۵۰ نفر در روز رسیده که این وضعیت بسیار نگرانکننده است.
وی ادامه داد: افزایش آمار مبتلایان نگرانی جدی را ایجاد میکند. باید با جدیت با این موضوع مقابله شود و تعطیلی دوهفتهای نمیتواند این روند را کنترل کند. لازم است با آگاهی دادن بیشتر به مردم و اعمال سختگیریهای شدید و مستمر، شرایط را به سمتی برد که آمار مبتلایان کاهش پیدا کند.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اعمال محدودیتها و سختگیریها باید شامل ممنوعیت برگزاری تجمعات و سفرها شود؛ در غیر این صورت شاهد بروز پیک چهارم کرونا هم در زمستان خواهیم بود که این بهمعنای افزایش آمار مبتلایان و فوتیها است.
ضرورت همراهی مردم
مریم سروش، جامعهشناس نیز با بیان اینکه در همه کشورهای جهان، نوع سیاستگذاریها است که سبب موفق بودن یا نبودن آنها در مواجهه با کرونا ویروس شده، گفت: بهنظر میرسد در معدود کشورهای موفق به مهار و کنترل کروناویروس، سیاستگذاریها و همراهی توأمان مردم با این سیاستها با دیگر کشورها متفاوت بوده است. معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان فارس با تاکید بر اینکه هیچ سیاستگذاری موفقی بدون همراهی مردم امکانپذیر نیست، افزود: مهمترین تفاوت میان کشورهای موفق در زمینه مهار کرونا با دیگر کشورها، سیاستگذاریها و وحدت رویهای است که این کشورها برای مقابله با کرونا در پیش گرفتهاند. این جامعهشناس در ادامه با بیان اینکه قدم نخست در مهار کرونا، سیاستگذاری درست و قدم بعد در اختیار داشتن سیستم توانای بهداشت و درمان است، افزود: نکته مهم دیگر توانایی کشورها برای مواجهه با آسیبهای اقتصادی ناشی از اعمال برخی محدودیتهاست؛ بهویژه آنکه کنترل بیماری، به ناچار با محدودیتها و آسیبهای اقتصادی همراه خواهد بود.