گزارش صمت از دو رویداد مهم غذایی برای جذب گردشگران بیشتر

خارجی‌ها نمک‌گیر خورشت و کباب‌های ایرانی می‌شوند

گروه تجارت: تجربه گردشگران خارجی با غذاهای ایرانی قصه‌‌هایی خواندنی دارد. حتی برای خود ما هم خاطراتی از تعارف غذای ایرانی به آنها و مزمزه کردن‌شان جذابیت دارد. حال اینکه لازم است غذاهای ایرانی را بیش از پیش و به‌طور رسمی به جهان معرفی کنیم و این همان کاری است که متولیان کشوری مرداد امسال به آن توجه خاصی نشان داده‌اند.

به گزارش صمت، به هر دلیل و انگیزه‌ای که برنامه یک سفر چیده شود غذا و تغذیه یکی از ارکان مهم گردشگری به‌شمار می‌رود. بر این اساس و به‌ویژه در کشور ما غذا و تغذیه و نقش آنها در صنعت گردشگری قابل تامل و نیازمند نگاهی دوباره است تا بتواند به بازسازی و نوسازی خدماتی بپردازد.
در سفرهای خارجی تجربه طعم‌های جدید غذایی یکی از جذابیت‌های سفر است. چنانچه در خاطره بلندمدت ما خاطره نامطلوبی از یک سفر به‌دلیل نامطبوع بودن طعم غذا ایجاد شود می‌تواند محدودیت‌هایی را در انتخاب دوباره محل گردشگری ایجاد کند. ترکیب خاطرات خوب از محل با طعم غذاها به‌طور معمول یادگاری است که ما از سفر با خود همراه می‌بریم.
از مولفه‌های اصلی در تامین غذای مسافران رعایت بهداشت و تامین ایمنی غذایی است که فرد مصرف می‌کند. منظور از ایمنی غذایی جلوگیری از آلودگی مواد غذایی است به میکروارگانیسم‌ها یا سایر مواد آلوده‌کننده‌ای که فرد را دچار مسمومیت غذایی می‌کند. به عنوان مثال، آلودگی به مواد شیمیایی، سمی و...
توجه به بهداشت مواد غذایی از آنجایی مهم است که عامل بیماری‌زا در گروه بزرگی از گردشگران ممکن است مسمومیت ایجاد کرده و برنامه سفر آنها را به تجربه‌ای ناخوشایند تبدیل کند. به‌طور معمول مسمومیت‌های غذایی می‌تواند در یک نوبت تعداد زیادی را گرفتار دچار بیماری‌های ناشی از غذا کند.
غذا یکی از حامل‌های اصلی فرهنگ هر جامعه است. اگر هدف گردشگران را آشنایی با فرهنگ هر منطقه بدانیم؛ باید از غذای منطقه به خوبی در این زمینه کمک بگیریم.
بخش‌های گوناگون از مواد اولیه تهیه غذا تا روش پخت، پذیرایی و مصرف غذا ارتباط تنگاتنگی با فرهنگ و به‌ویژه فرهنگ عامه هر منطقه دارد. برای بسیاری از گردشگران آشنایی با این مراحل چنان جذاب است که بخش بزرگی از صنعت گردشگری در جهان به گردشگری خوردن یا غذا (Food Tourism) اختصاص یافته است. غذا همچنین حامل بسیاری از نگرش‌ها و اعتقادهای محلی منطقه گردشگری و گردشگر است. برای مثال چنانچه مسافر از کشورهای مسلمان باشد برایش بسیار مهم است که غذای او منطبق با قوانین شریعت و از منابع و روش‌های حلال تهیه شده باشد. ممنوعیت و مطلوبیت‌های فرهنگ غذا چه برای مسافران و چه کسانی که در منطقه گردشگری به ارائه خدمات غذایی مشغول هستند باید در نظر گرفته شوند. با افزایش توجه همگانی به سلامت، باید انتظار داشته باشیم سلامت غذا از موارد مهمی باشد که گردشگران به آن توجه نشان می‌دهند.
حال اینکه ایران قرار است تجربه‌ای از برگزاری جشنواره‌ای در این‌باره داشته باشد. بر این اساس نخستین جشنواره خوراک ملل ۲۰ تا ۲۵ مرداد در برج میلاد برگزار می‌شود.


فرهنگ خوراک دریچه‌ای گشوده به روی گردشگران
علی‌اصغر مونسان، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری مدتی پیش در پیامی به مناسبت جشنواره خوراک ملل آورد: فرهنگ و تنوع غذایی به مثابه بخشی از میراث‌‌فرهنگی جامعه، دارای ظرفیت‌های گوناگونی برای مطرح شدن در حوزه گردشگری است. امروزه گردشگری خوراک می‌تواند تاثیر بسزایی در توسعه‌ پایدار اقتصادی-اجتماعی و زیست‌محیطی مقصدهای گردشگری داشته باشد و به منافع اقتصادی در عرصه‌های بین‌المللی منجر شود.
به گزارش ایرنا، در ادامه این پیام آمد: غذا می‌تواند بستری مناسب برای اشتغال جوامع در بخش گردشگری و تداوم فرهنگ در ابعاد گوناگون پدید آورد. براین اساس مقصدهای گردشگری باید به اهمیت فرهنگ غذایی در زمان برنامه‌ریزی بلندمدت برای توسعه‌ی صنعت گردشگری به‌ویژه توسعه پایدار و بوم‌گردی‌ها توجه کنند. بدیهی است فرهنگ غذایی عنصری از میراث فرهنگی اقوام است؛ میراثی که می‌تواند روابط اجتماعی، دانش بومی، ذائقه، عادت، روش‌های استفاده و فرآوری، خواص درمانی و ابعاد متنوع دیگری را از گذشته غذایی آن سرزمین وام گیرد و موجب تداوم هویت مردمان آن شود.
وی افزود: فرهنگ خوراک کشورها دریچه‌ای گشوده به روی گردشگر است که با تجربه و چشیدن آن به عمق فرهنگ‌های محلی و میراث آن منطقه از طریق طعم و ذائقه وارد می‌شود؛ تفاوتی که درک و لمس آن یکی از مهم‌ترین انگیزه گردشگران است. خوراک ملل مظهری از فرهنگ مقصد گردشگری و نوعی از گردشگری با علایق خاص است که انگیزه اصلی آن تجربه کردن غذاها و سبک‌های آشپزی منحصربه فرد یک مقصد خاص است. گردشگران غذا به‌دنبال تجارب جدید غذاهایی هستند که از آن طریق بتوانند با فرهنگ کشور میزبان آشنا شوند و سرمایه‌های فرهنگی خود را افزایش دهند.
مونسان در بخش دیگر پیام نوشت: امیدواریم نخستین جشنواره بین‌المللی خوراک ملل در کشور کهن ایران فرصت مناسبی را در راستای ارتقای تعاملات فرهنگی براساس میراث غنی کشورها در زمینه گردشگری خوراک را فراهم آورد.
به این ترتیب نخستین جشنواره خوراک ملل ۲۰ تا ۲۵ مرداد در برج میلاد برگزار می‌شود اما این فقط رویداد غذایی ایران در مرداد ۹۸ نیست. نخستین همایش گردشگری خوراک گیلان هم ۱۴ مرداد برگزار شد.


همایشی در پاسداشت غذاهای گیلان
مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گیلان چند روز پیش با اشاره به برگزاری نخستین همایش گردشگری خوراک در این استان به میزبانی لاهیجان، گفت: این همایش با هدف معرفی فرهنگ غذایی و نقش آن در جذب گردشگر برگزار می‌شود.
شهرود امیرانتخابی با اشاره به برگزاری نخستین همایش گردشگری خوراک در استان گیلان و به میزبانی شهرستان لاهیجان، هدف از برگزاری این جشنواره را معرفی فرهنگ غذایی، آداب پذیرایی و راهکارهای علمی جذب گردشگران عنوان‌کرد و افزود: با توجه به تنوع غذایی در استان گیلان توجه به این حوزه می‌تواند زمینه‌ساز جذب گردشگر داخلی و خارجی و ایجاد درآمد و اشتغال شود.
به‌گزارش گیلانستان، امیر انتخابی در ادامه تاکیدکرد: معرفی غذاهای بومی و منطقه‌ای گیلان، احیای فرهنگ‌ گذشته، استفاده از غذاهای بومی و اصیل مناطق گوناگون گیلان در میان خانواده‌ها، ترویج طبخ و ارائه غذاهای سنتی هر منطقه در رستوران‌ها، مراکز تهیه و توزیع غذا و هتل‌ها از مهم‌ترین اهداف برگزاری این همایش است.
وی ادامه داد: این همایش با رویکرد نقش غذا در جذب گردشگران داخلی و خارجی با چشم‌انداز دستیابی به اهداف گردشگری از طریق معرفی فرهنگ غذایی با استفاده از غذاهای محلی و ارگانیک برگزار می‌شود.
بر اساس این گزارش، این جشنواره همزمان با عید قربان گشایش خواهد یافت و ۶ روز در دهه ولایت کار خود را ادامه خواهد داد. برگزار‌کننده جشنواره خوراک ملل موسسه فرهنگی هنری قاب سبز و حامیان معنوی این رویداد سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران، کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران، موسسه فرهنگی اکو، شهرداری تهران، کمیسیون ملی یونسکو ایران، سازمان صدا‌وسیمای جمهوری اسلامی ایران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجمع رئیسان انجمن‌های دوستی ایران با سایر کشورها و سازمان امور عشایری ایران هستند.



چاپ