تولید و کیفیت میوه نخلستان‌ها افزایش یافت

امان سیل و ملخ‌ها به خرما

مژده پورزکی: تابستان است و فصل برداشت خرما در برخی از مناطق فرا رسیده است.

 تیر که می‌رسد، هوای بوشهر شرجی می‌شود اما در همین هوای نامطلوب خرماچینان از نخل‌ها بالا می‌روند تا محصول را برداشت کنند. گرمای بیش از ۵۰ درجه تیر و مرداد بوشهر به فصل خرماپزان معروف شده و مرداد در این خطه، چله بزرگ است. شهرستان رودان استان هرمزگان هم چیدن خرما را در ۹ هزار هکتار نخلستان آغاز کرده است. اما شرایط خرما در انبارها، بازار و البته در تولید چگونه است؟ به گزارش صمت، کارشناسان می‌گویند بارش‌های امسال بر تولید خرما تاثیر مثبت داشته و حمله ملخ‌ها به نخلستان‌های خوزستان نیز صدمه خاصی وارد نکرده است.


پیش‌بینی تولید
رئیس انجمن ملی خرما درباره بازار داخلی این محصول گفت: درحال‌حاضر خرمای سال گذشته در انبارها موجود است و کمبودی از این لحاظ نداریم و در صورت نیاز بازار، این خرما‌ها وارد بازار می‌شوند. درباره تولید هم به نظر نمی‌رسد مشکلی داشته باشیم و پیش‌بینی حداکثر تولید را داریم. به عبارت دیگر با توجه به شرایط مساعد اقلیمی پیش‌بینی می‌شود که تولید خرما در سال زراعی جدید به یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار تن برسد.
محسن رشید فرخی در گفت‌وگو با صمت، درباره پیش‌بینی قیمت‌ها نیز اظهار کرد: نرخ خرما را نمی‌توان تنها به میزان تولید وابسته دانست، چراکه معیار‌های متفاوتی در نرخ نهایی تاثیر‌گذار است. نرخ داده‌های کشاورزی، سم و کود و... بالا رفته و اینها در نرخ نهایی تاثیر‌گذار است. کشاورز متاثر از تورمی است که در کشور وجود دارد. اما درمجموع باید قیمت‌ها عادلانه باشد. باید معیارهای تاثیر‌گذار بر نرخ محاسبه شود و بعد گفت نرخی بالا یا پایین است.
وی به این پرسش که آیا سیل و حمله ملخ‌ها در کیفیت خرمای تولیدی تاثیر‌گذار خواهد بود، اینگونه پاسخ داد: سیل تنها در خوزستان به خرما آسیب رساند و در سایر مناطق تولید خرما با مشکل سیل روبه‌رو نبودیم و حمله ملخ‌ها هم تولید خرما را آنچنان متاثر نکرد.


صادرات ۱۰ تا ۱۵ درصدی
دبیر انجمن ملی خرمای ایران نیز گفت: بارندگی‌های پایان سال گذشته و ابتدای امسال موجب افزایش عملکرد ۱.۵تنی تولید خرما در استان‌های خوزستان و بوشهر شده است.
مقداد تکلوزاده در گفت‌وگو با ایلنا، با بیان اینکه به‌طور معمول متوسط تولید خرما در استان‌های خوزستان و بوشهر ۵ تن در هر هکتار است، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود، در امسال میزان تولید خرما در هر هکتار در این دو استان با افزایش بیش از ۱.۵تنی به ۶.۵ تا ۶.۷ تن برسد.
وی ادامه داد: افزایش تولید خرما همراه با بهبود کیفیت بوده است و می‌توان گفت در امسال خرمای باکیفیت‌تری برای عرضه به بازارهای داخلی و خارجی خواهیم داشت.
تکلوزاده با بیان اینکه تنها ۱۰ تا ۱۵درصد خرمای کشور صادر می‌شود، گفت: همین میزان اندک نیز موجب تنظیم بازار و تعادل در قیمت‌ها می‌شود و تولید را برای نخلستان‌داران توجیه‌پذیر می‌کند.
دبیر انجمن ملی خرمای ایران اعزام هیات‌های تجاری به کشورهای هدف صادراتی برای رایزنی و فراهم کردن زمینه حضور در نمایشگاه‌ها و تجدیدنظر در مقررات صادراتی را از اقداماتی برشمرد که می‌تواند در بازایابی و بازارسازی‌های جدید برای عرضه خرمای کشور موثر باشد. تکلوزاده میزان تولید خرما در امسال را یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن پیش‌بینی کرد.


برداشت ۴۰ هزار تن خرما از رودان
برداشت خرما از ۹ هزار هکتار نخلستان‌های شهرستان رودان استان هرمزگان آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رودان پیش‌بینی کرد بیش از ۴۰هزار تن خرما برداشت شود. ضیاء‌الدین صامتی افزود: از مهم‌ترین انواع خرما در شهرستان رودان؛ کریته، آلمهتری، مرداسنگ، خنیزی و مضافتی است. وی گفت: محصولات برداشت شده به بازار‌های داخلی فرستاده می‌شوند. برداشت خرما در این منطقه هرسال از اواسط خرداد آغاز می‌شود و تا پایان مهر ادامه دارد.


خرمای خوزستان مدیریت واحد ندارد
نایب‌رئیس انجمن خرمای خوزستان نیز اظهار کرد: در استان خوزستان حدود ١٨٠ تا ٢٠٠میلیون تن خرما تولید می‌شود که بیش از ٥٠ درصد این محصول صادر می‌شود. خرما در خوزستان بعد از نفت و پتروشیمی ثروت بزرگ این استان است. در این استان هم انواع خرمای درجه یک و مرغوب و هم صنعتی داریم که هر کدام کاربرد خود را دارد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز، سید موسی موسوی افزود: خوزستان با داشتن بیش از ٧٠ نوع خرما و ظرفیت بالای این محصول نقش بسزایی در ایجاد اشتغال دارد. با توجه به چالش‌های اخیر در استان و بحران سیل، تنها محصولی که آسیب جدی به آن وارد نشد خرما بود چراکه این محصول مقاوم بوده و کمترین خسارت را در شرایط گوناگون می‌بیند.
وی ادامه داد: در بررسی‌هایی که در نشست‌های کارگروه خرما در اتاق بازرگانی اهواز انجام شد، متوجه شدیم که خرما در استان، مدیریت واحد و مستقلی ندارد و هر نهادی بسته به منافع خود نسخه‌ای برای این محصول می‌پیچد که ارتباط خوبی هم بین این نهاد‌ها وجود ندارد.
موسوی با بیان اینکه ٤٧ وظیفه برای انجمن خرما در اساسنامه آن درنظر گرفته شده است، ادامه داد: انجمن خرما فعالیت گسترده‌ای دارد و افراد حقیقی و حقوقی می‌توانند عضو آن شوند. نایب‌رئیس انجمن خرمای خوزستان اظهار کرد: پس از انتخابات انجمن نخستین نشست در شادگان برگزار شد که نخستین مصوبه آن مستقل شدن انجمن خرمای خوزستان از انجمن ملی خرما است؛ ازاین‌رو حساب مالی انجمن به‌صورت جداگانه و فعالیت آن مستقل خواهد بود. با همکاری ۳ اتاق بازرگانی در استان می‌توانیم فعالیت خود را پیش ببریم و عضوگیری انجمن را توسعه دهیم.
 بر اساس اطلاعات به‌دست آمده از آخرین قیمت‌ها در میدان‌های میوه و تره‌بار هر کیلو خرما پیارم درجه یک ۳۷ هزار تومان و درجه ۲، ۳۲ هزار تومان؛ هر کیلو خرمای بیزو درجه یک ۲۰ هزار تومان و درجه ۲، ۱۷ هزار تومان؛ هر کیلو خرمای آلویی درجه یک ۱۸ هزار تومان و درجه ۲، ۱۵ هزار تومان است.


چاپ