گروه بینالملل: نیروی کار متخصص یکی از نیازهای اساسی کشورهای توسعهیافته، برای ادامه پیشرفت اقتصادی است.
همینطور برای تداوم مسابقه رشد و توسعه نیاز روزافزونی به نیروهای متخصص دارند. البته با توجه به ابعاد روزافزون این توسعه تخصصهای موردنیاز بیشتر و ضروریتر میشود.
به گزارش صمت آلمان نیز ازجمله کشورهایی است که پیشاپیش با بررسیهای آماری و دقت نظری خاص و مثالزدنی این نیازها را بررسی و پایش میکند تا مبادا در سالهای بعد با کمبود و نقصان روبهرو شود.
از سوی دیگر برخی کارشناسان مسائل جهان سوم این شیوه جذب نیروی متخصص را یک اقدام نابرابر و ضدتوسعه برای کشورهای درحالتوسعه میدانند زیرا افرادی که با هزینههای عمومی در کشورهای جهان سوم یا درحالتوسعه تربیت شدهاند، درنهایت راهی کشورهای پیشرفته میشوند و بازده لازم را برای وطن خود نخواهند داشت اما از این جدال هنوز نتیجهای گرفته نشده و بهنظر هم نمیرسد که تغییر رویهای حاصل شود زیرا دهها دلیل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی برای مهاجرت از کشورهای درحالتوسعه وجود دارد که در چند دهه گذشته اصلاح نشده است. از سوی دیگر جاذبههای گوناگون کشورهای مقصد انگیزهای است که مهاجرت را برای بسیاری از متخصصان و غیرمتخصصان الزامی میکند. همچنین بسیاری از ناظران آگاه معتقدند مهاجرت بهطور کلی و مهاجرت نخبگان و نیروی کار از پیامدهای جهانیشدن و مدرنیسم است.
در مهر امسال (اکتبر ۲۰۱۸) جای حدود ۵۰۰ هزار موقعیت شغلی در رشتههای ریاضی، انفورماتیک، علوم طبیعی و مهندسی در آلمان خالی ماند. مدرسهها و دانشگاههای این کشور هنوز نتوانستهاند جای خالی این متخصصان را پر کنند.
به گزارش دویچه وله، انستیتو اقتصاد آلمان (IW) که مرکز آن در شهر کلن است، ۵ آذر امسال در گزارش پاییز خود اعلام کرد که در مهر گذشته (اکتبر امسال) در آلمان ۴۹۶ هزار موقعیت شغلی برای رشتههای ریاضی، مهندسی، انفورماتیک و علوم طبیعی (گروه رشتههای موسوم به «مینت») وجود داشته و پر نشده است.
در این گزارش آمده که درحالحاضر تعداد متخصصان این گروه رشتهها که در آلمان به کار مشغول هستند، ۱۲میلیون نفر است. گروه رشتههای «مینت» رشتههای تحصیلی ریاضی، انفورماتیک، علوم طبیعی و مهندسی را شامل میشوند.
در این گزارش همچنین آمده است که خلأ میان موقعیتهای شغلی موجود در گروه رشتههای «مینت» و متخصصانی که مایل باشند در این بخش فعالیت کنند، همواره بیشتر میشود.
گزارش انستیتو اقتصاد آلمان (IW ) توضیح میدهد که استخدام متخصصانی که در گروه رشتههای «مینت» استخدام میشوند، تماموقت است، آنها بیشتر از رشتههای دیگر در موقعیتهای رهبری و تعیینکننده شرکتها جای میگیرند و درآمد آنها نیز بالاست.
متخصصان این رشتهها اگر تحصیلات عالی نداشته باشند، حقوقی حدود ۳۳۰۰ یورو در ماه میگیرند و متخصصان این رشتهها با تحصیلات عالی حقوقی بالای ۵۵۰۰ یورو دریافت میکنند که بسیار بالاتر از حقوق متخصصان در سایر رشتهها است.
مهاجران متخصص
آلمان بهاینترتیب نیاز شدیدی به متخصصان گروه رشتههای مینت دارد. تعداد متخصصان این گروه رشتهها که از خارج از این کشور به آلمان جذب شدهاند از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ خورشیدی (۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶) همواره افزایش یافته است.
حدود یکمیلیون و ۹۰۰ هزار مهاجر متخصص تاکنون در این گروه رشتهها در آلمان استخدام شدهاند و بدون این مهاجران متخصص، کمبودها بسیار بیشتر از ۵۰۰ هزار نفر میشد.
انستیتو اقتصاد آلمان، پیشنهاد میکند در کنار جذب متخصصان مهاجر باید به نظام آموزشی در آلمان نیز توجه ویژهای داشت و مدرسههای آلمان باید راههای لازم را برای ورود نیروی کار متخصص به اجتماع فراهم کنند.
این انستیتو بر این نظر است که باید سطح آموزش معلمان را نیز افزایش داد و برای کارآیی بیشتر مدرسهها باید به دیجیتالیزه شدن بیشتر آنها توجهی ویژه کرد.
یکی دیگر از کمبودهای موجود در آلمان کمبود زنان متخصص در گروه رشتههای تحصیلی ریاضی، انفورماتیک، علوم طبیعی و مهندسی است. برمبنای آمار انستیتو اقتصاد آلمان در سال گذشته ۱۳۹۶ (۲۰۱۷میلادی) ۲۰ هزار و ۹۰۰ دانشجو در این کشور در گروه رشتههای مینت فارغالتحصیل شدهاند.
تعداد زنان در میان این فارغالتحصیلان از یکسوم نیز کمتر است. در آمارهای موجود در کشورهای صنعتی تعداد متخصصان زن آلمان در گروه رشتههای مینت بسیار کم و در ردههای بسیار پایان قرار دارد.
در همین حال اقتصاد آلمان در تیر گذشته از دولت ائتلافی این کشور خواسته بود که هرچه زودتر در ارتباط با قوانین پناهندگی که در روزهای قبل از این تاریخ به تصویب احزاب دولت ائتلافی رسیده، قانون مهاجرت نیروهای متخصص به آلمان را بدون سدهای بروکراتیک به تصویب برساند. اشتفان کامپتر یکی از مسئولان اتحادیه فدرال کارفرمایان آلمان در گفتوگو با روزنامه «راینیشه پست» در اینباره گفت تصویب قانون مهاجرت «هسته اصلی وظایف» دولت ائتلافی است. او خواستار آن شد که قانون مهاجرت «سرانجام بهطور شفاف، عملی و ساده» به تصویب برسد.
کامپتر بر این نظر است که فرآیند اجرایی کردن قانون مهاجرت نیز باید در ادارهها بهتر برنامهریزی شود. او در این زمینه گفت که بهترین قانون مهاجرت ناکارآ خواهد بود؛ اگر بخش اداری کند عمل کند و فرآیند دریافت حق مهاجرت پیچیده و طولانی باشد.
به گزارش این خبرگزاری آلمانی شیوههای متفاوت برای اجرای قوانین در ایالتهای مختلف آلمان، صرف زمانی طولانی در سفارتخانهها و نمایندگیهای آلمان در کشورهای جهان برای تایید درخواستهای مهاجرت و همچنین سختگیریها برای قبول مدارک تحصیلی متقاضیان متخصص برای کار در آلمان، مهمترین سدها در برابر مهاجرت کاری متخصصان از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا به آلمان هستند.
اتحادیه فدرال کارفرمایان آلمان خواستار آن است که بهجای دردسرهای بروکراتیک و پروندههای قطور، در اداره مهاجرت، پروندههای الکترونیکی برای متقاضیان متخصص برای کار در آلمان تشکیل شود و به کسانی که تجربه کاری دارند اولویت داده شود.
در میانه تیر گذشته ائتلاف بزرگ دولتی در آلمان شامل احزاب دموکرات مسیحی، سوسیال مسیحی و سوسیال دموکرات بر سر تغییر قوانین و مقررات پناهجویی و مهاجرت به این کشور به توافق رسیدند. یکی از دستاوردهای توافق احزاب دولت ائتلافی باز شدن راه تدوین و تصویب قانون مهاجرت آلمان بود. قرار است دولت آلمان امسال پیشنویس قانون مهاجرت را تهیه کند. هدف این قانون زمینهسازی مهاجرت نیروهای متخصص به آلمان است.
دولت آلمان در سالهای گذشته پیوسته تاکید میکرد که آلمان مانند ایالاتمتحده یا کانادا یک کشور مهاجرپذیر نیست و چنین اقدامی گامی به جلو به شمار میرود.