زهرا طهرانی – گروه تجارت: بعد از سریال رفت و آمدهای اروپاییها به ایران و تلاش برای برقراری روابط اقتصادی و سرمایهگذاری با فعالان اقتصادی کشورمان، هند هم گویا خواستار افزایش ارتباط اقتصادی و تجاری با ایران است به نحوی که نخست وزیر هند با دعوت از فعالان و سرمایهگذاران ایرانی، کمپین «در هند بسازید» را راهاندازی کرده،
این درحالی است که ایران نیز تلاش دارد تا بخشی از بدهی نفتی هند به خود را با مشارکت در این پروژههای سرمایهگذاری، زنده کند.
پس از تحریمها یکی از کشورهایی که تن به محدودیتهای غرب علیه ایران نداد، هند بود که خرید نفت از ایران را ادامه داد اما رفته رفته به جای پول آن به ما کالا تحویل میداد، که البته مورد تایید بازار ایران و مصرفکنندهها هم نبود. اما این روند تا حدودی با رویکرد دولت یازدهم کاهش یافته و در نتیجه آمار واردات ایران از هند با روندی نزولی مواجه شده است. هرچند هند یک خریدار خوب نفت برای ایران محسوب میشود اما نباید با واردات کالاهای بیکیفیت از این کشور حجم تجاری را افزایش داد. بعد از رفت و آمدهای ادامهدار اروپاییها به ایران برای مشارکت در سرمایهگذاری و پروژههای ایرانی، اینک نوبت کشورهای آسیایی است که دست همکاری به سمت ایران دراز کنند و پروژههای مشترکی را برای سرمایهگذاری با فعالان اقتصادی ایران معرفی کنند.
تغییر نگاه ایران به شرق
محسن بهرامی ارض اقدس، رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه در دوران تحریم یکی از کشورهایی که به خرید نفت از ایران ادامه داد هندوستان بود، اظهار کرد: البته بهتدریج منابع ناشی از خرید نفت از ایران در بانکهای هندی بلوکه شد و در نهایت بخش عمدهای از منابع ناشی از فروش نفت در دوران تحریم در بانکهای هندی به صورت روپیه باقی ماند.
محسن بهرامی ارض اقدس در گفتوگو با صمت تصریح کرد: تداوم خرید نفت این کشور، این امکان را برای ما فراهم کرد تا بخشی از نیازمندیهای کشور از جمله کالاهای اساسی ونهادههای تولید را از هند تامین کنیم. وی با اشاره به اینکه متقابلا هند هم برخی از کالاها را از ایران خرید، افزود: در شرایط فعلی که روسیه هم گرفتار مسائل تحریم شده است؛ نگاه ایران به شرق مانند کشورهای چین، کره و روسیه مقداری تغییر کرده است.
بهرامیارض اقدس تصریح کرد: این ظرفیت بین ایران و هند وجود دارد که تا ۵سال آینده حجم مبادلات به ۲۵ میلیارد دلار برسد. براساس گزارشهای منتشر شده، حجم روابط تجاری ایران و هند در ۵ سال گذشته از حدود ۹ میلیارد دلار به حدود ۱۶ میلیارد دلار رسیده و دو کشور در تلاش هستند این رقم را تا ۵ سال آینده به بیش از ۲۵ میلیارد دلار افزایش دهند.
تحریم هند را وارد چرخه تجاری ایران کرد
مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران نیز با بیان اینکه تحریمها ایران را مجبور به برقراری ارتباط تجاری و اقتصادی با هند کرد، اظهار کرد: تا پیش از تحریمها ایران بخشی از نیازهای فولادی و چای را از هند تامین میکرد اما پس از تحریمها، هند تحریم خرید نفت از ایران را رعایت نکرد و درقبال پول خرید نفت به ما کالا تحویل میداد.
وی به خبرنگار صمت گفت: بازار ایران برای کالاهای هندی بازار خوبی نیست و به جز مقاطع فولادی، کالاهای ساخت هند از نظر کیفیت و قیمت قابل رقابت با کالاهای چینی و اروپایی نیستند. حریری ادامه داد: در سال ۹۱ و ۹۲ مجبور شدیم حجم گستردهای برنج از هند وارد کنیم که هم کیفیت و هم کمیت آن مورد انتقاد قرار گرفت.
به گفته وی، هند فقط خریدار خوب نفتی ایران است، چراکه پالایشگاههای هند براساس پالایش نفت ما طراحی شدهاند و نیازمند نفت ایرانی هستند. وی با اشاره به اینکه بخشی از واردات ما از هند در چند وقت اخیر کاهش پیدا کرده، اظهار کرد: تحریمها، شرکای تجاری ایران را محدود کرده است، در حالی که ۶۰ درصد از کالاهای وارداتی و صادراتی با حدود ۶ کشور انجام
میشود. به گفته رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران، استعداد رشد سهم ایران در تجارت فرامرزی بسیار بالاست، به نحوی که درحالحاضر حجم تجارت ایران با احتساب نفت حدود ۱۱۰ میلیارد دلار است که میتوان این رقم را به ۲ یا ۳ برابر افزایش داد.