برنامه سازگاری با کمآبی استان همدان در جلسه کارگروه ملی سازگاری با کمآبی کشور که به صورت ویدئو کنفرانس و با حضور وزیر نیرو برگزار شد، به تصویب رسید.
بهگزارش صمت به نقل از روابطعمومی شرکت آب منطقهای همدان، منصور ستوده گفت: برنامه فاز نخست سازگاری با کمآبی استان بعد از بحث و بررسی در چندین جلسه و کارگروه تخصصی کشوری و استانی، در کارگروه ملی سازگاری با کمآبی با حضور استاندار همدان و وزیر نیرو تصویب شد. تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کمآبی به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای نیرو، جهادکشاورزی، کشور و صنعت، معدن و تجارت و سازمانهای حفاظت محیطزیست و برنامه و بودجه و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اسفند سال ۹۶ به تصویب هیات وزیران رسید.
مدیرعامل آبمنطقهای استان همدان افزود: استان همدان با متوسط بارندگی سالانه ۳۴۳ میلیمتر دارای ۱۲ محدوده مطالعاتی مستقل و مشترک با استانهای همجوار است که همگی این دشتها ممنوعه یا ممنوعه بحرانی است
ستوده یادآور شد: متوسط حجم کسری منابع آب زیرزمینی استان حدود ۱۶۵ میلیون مترمکعب در سال و حجم کسری تجمعی منابع آب زیرزمینی تا پایان سال آبی ۹۶-۹۷ حدود ۵۵۰۴ میلیون مترمکعب است.
وی افزود: طبق آماربرداری دور دوم منابع آب در سال ۱۳۸۸ در بخشهای گوناگون در مجموع حدود ۲۴۱۱ میلیون مترمکعب برداشت از منابع زیرزمینی و سطحی از طریق چاهها، قنوات، چشمهها، آببندها برای مصارف مختلف برداشت میشود که سهم مصرف شرب ۱۳۷ میلیون مترمکعب، سهم مصرف صنعت ۳۵ میلیون ۷۰۰ هزار متر مکعب و سهم فضای سبز ۴ میلیون ۵۰۰ هزار مترمکعب و سهم کشاورزی ۲۲۳۴ میلیون متر مکعب است.
مدیرعامل آبمنطقهای استان همدان تصریح کرد: بهمنظور ایجاد تعادل بین منابع و مصارف و همچنین جلوگیری از افت مستمر سطح آب زیرزمینی و در راستای اجرای قوانین و مقررات و اسناد بالادستی و طبق انسجام آب قابل برنامهریزی مقرر شد در فاز نخست هدفگذاری کاهش برداشت از منابع سطحی و زیرزمینی حدود ۳۱۰ میلیون مترمکعب صرفهجویی شود. ستوده اظهارکرد: از زمان ابلاغ این تصویبنامه به استان در سال ۹۶ تاکنون افزون بر ۲۴ جلسه کارگروه سازگار با کمآبی تشکیل و در ۵ نشست تخصصی وزارت نیرو و کارگروه تخصصی استان همدان گزارشهای مربوط ارائه شد و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی برنامه محوری استان همدان را استفاده درست از منابع آب و خاک دانست و تاکید کرد: با توجه به محدودیت منابع آبی استان و استفاده درصد بالایی از منابع زیر زمینی در بخش کشاورزی باید برای حفظ و ذخیره این منبع حیاتی برای آیندگان برنامهریزی و تلاش کنیم.
مدیرعامل آبمنطقهای استان همدان گفت: بهمنظور کنترل میزان اُفت سطح آب زیرزمینی در دشتهای همدان، بالا آمدن سطح آبها و ایجاد اشتغال پایدار، مقرر شد در مرحله نخست ۳۱۰ میلیون مترمکعب صرفهجویی در مصرف آب زیرزمینی و سطحی داشته باشیم که سهم آبهای زیرزمینی در بخش کشاورزی ۲۶۹ میلیون مترمکعب و آبهای سطحی در بخش کشاورزی حدود ۳۰ میلیون مترمکعب شرب و بهداشت یک میلیون و ۹۰۰ هزار مترمکعب و جایگزینی پساب با آب زیرزمینی ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار مترمکعب است.
ستوده افزود: سازمان جهادکشاورزی و شرکت آب منطقهای مهمترین نهادهای اجرایی در زمینه فراهم کردن زمینه صرفه جویی هستند که سهم جهادکشاورزی در فاز نخست در صرفهجویی ۷۲ میلیون مترمکعب تا پایان برنامه هفتم توسعه (۱۴۰۴) است.
مدیرعامل آبمنطقهای استان همدان اضافه کرد: همچنین سهم شرکت آب منطقهای حدود ۱۹۶ میلیون مترمکعب صرفهجویی در مصرف آبهای زیرزمینی است که باید با تعیینتکلیف چاههای بدون پروانه و انسداد چاههای غیرمجاز و نصب کنتور روی چاههای مجاز و جلوگیری از اضافه برداشت آنها این رقم را محقق شود.
ستوده ادامه داد: در بخش آب شرب شهری و روستایی با توجه به ۵ برنامه شرکت آبفا قرار شد یک میلیون و۹۰۰ هزار مترمکعب آب صرفهجویی شود.
مدیرعامل آبمنطقهای استان همدان اظهار کرد: محیطزیست هم ۴ برنامه مهم هدفگذاری کرده که مهمترین آن مقابله با پدیده خشکسالی، احیای تالاب آقگل ملایر و مطالعه شناسایی کانونهای گرد و غبار و مدیریت مصرف آب و کنترل و نظارت بر بازچرخانی آب در صنایع و تصفیهخانههای شرکتهای صنعتی است.