برخلاف آنچه اغلب فکر میکنند، بازار بورس درحالحاضر شرایط بسیار خوبی دارد و گزینه بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری محسوب میشود.
بهدلیل کاهش زیاد ریسک سیستماتیکی که ایران را تهدید میکرد (انتخابات امریکا)، بازار بورس تهراننیز شرایط تثبیت شدهتری دارد و با آمدن جو بایدن این ریسکها بهشدت کاهش یافته است.
از سویی هم، گزارشهای ۶ ماهه شرکتها بسیار خوب بود، چون تورم و نرخ ارز افزایش داشته و ارزش سهام آنها نیز به تبع مواردی که ذکر شد، بالا رفته است.
جو روانی ناشی از ترس بود که باعث شد بازار تحتتاثیر قرار گیرد، از سویی هم شیطنت برخی حقوقیها که سعی داشتند بازار را در ۵ درصد منفی بخرند اما بازارگردانهایی که تعیین کرده بودند، برعکس عمل کرده و باعث ریزش در بازار شدند.
البته شایعاتی مانند افزایش نرخ بهره هم تاثیرات منفی بر بازار داشت، متاسفانه وعدههایی که دولت نتوانسته تاکنون عملی کند نیز باعث شد وضعیت کمی هیجانیتر شود.
تزریق یک درصد صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه و ایجاد صندوق تثبیت بازار نیز از همین وعدهها بود که تاکنون اجرایی نشده است.
بازی تمامشده است!
پیشبینی میشود روند اصلاحی به پایان رسیده باشد و در روزهای باقیمانده آبان بازار مثبت خواهد بود. بازارگردانها قرار نیست فقط روی ۵درصد منفی بخرند، بلکه باید بازار را به گردش بیندازند.
البته با توجه به اینکه بخشی از منابع صندوق تثبیت بازار بهتازگی تزریق شد و همچنین قرارگرفتن بیش از ۸۰ شرکت در صف افزایش سرمایه از عواملی هستند که باعث مثبت شدن بازار خواهند شد.
این مسائل باعث خواهد شد بازار شادابتر شود و خوشبختانه میتوان انتظار داشت حجم خبرهای منفی که روی بورس اثر منفی میگذاشت شدیدا کمتر شود.
در نتیجه انتظار میرود در طول روزهای پیشرو بازار شرایط بهتری داشته باشد.
یک عده از حقیقیها که ترسیده بودند با ابقای ترامپ مشکلات بیشتر شود، با توجه به حجم مبنا خرید میکردند یا اینکه در صف فروش میایستادند.
از سویی هم، حقوقیها فقط ۵درصد منفیها را میخریدند. برای مثال یکی از شرکتها که در گزارش ۶ ماهه سود خوبی را ثبت کرده بود، بلافاصله از همان روز تاکنون حدود ۴۰ درصد کاهش قیمت داشته است. دلیل این مسئله نیز همان شیطنت حقوقیها بود که باعث شد ارزش سهام بسیاری از شرکتهای سودآور هم بهشدت افت کند.
متاسفانه نهاد ناظر هم بر این موارد چشمپوشی میکرد. هرچند حالا گفته میشود که این سیاست یک عده خاصی بوده است اما دیگر گذشتهها گذشته و اکنون باید به فکر فردای بازار بود. بهدلایلی هم که بیان کردم بعید میدانم چنین اقدامات مخربی را در بازار شاهد باشیم.
شستا بازگشایی شود
برخی نمادهایی که مثل شستا بسته هستند باید هرچه زودتر بازگشایی شوند تا افتشان را در شاخص نشان دهند.
متاسفانه مسئولان ما به اشتباه تمام توجهشان را روی شاخص کل متمرکز کردهاند، ما در بازار بحثی با عنوان نقدشوندگی داریم که مسئولان در ۳ ماه گذشته بهدلیل ترس از ریزش شاخص ریسک نقدشوندگی را بسیار بالا بردند و متاسفانه بسیاری از سرمایهگذاران نمیتوانستند سهام خود را به نقدینگی تبدیل کنند.
به همین دلیل تاکید میکنم شاخص نباید زیاد اهمیت داشته باشد، بلکه باید ریسک سرمایهگذاری را پایین بیاورند تا سهامدار با خیالی آسوده اقدام به خرید و فروش سهام کند. اگر چنین اتفاقی روی دهد بهطور قطع ریزشهای شستا (در صورت بازگشایی) هم مشکلساز نخواهد بود. البته از اواسط هفته گذشته این مشکل تا حدود زیادی رفع شد و به همین دلیل است که اعتقاد دارم روزهای بهتری در انتظار بازار بورس تهران خواهد بود.
مصطفی صفاری - کارشناس ارشد بازار سرمایه