مهمترین نیاز تولید و توسعه در بخش معدن بهویژه در بخش استخراج در اختیار داشتن ماشینآلات معدنی مرغوب است. اگر ماشینآلات بخش معدن گران تمام شود، بهطور طبیعی روی نرخ تمامشده محصول معدنی نیز اثر میگذارد و در نهایت هزینه تولید را افزایش میدهد.
ماشینآلات و ابزارآلاتی که وارد کشور میشوند، بهدلیل اینکه در داخل تولید نشده و همچنین بهدلیل افزایش مخارج گمرکی و اداری بسیار پرهزینه هستند. باتوجه به افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش ریال شاهدیم که بلدوزر یا لودر به چندین برابر نرخ اصلی وارد کشور میشوند و همین افزایش نرخ تمامشده ماشینآلات معدنی، معدنکاری را بهشدت با مشکل روبهرو کرده است. باتوجه به این مسئله معدنکار ناچار است از دستگاههای فرسوده و سنتی استفاده کند و در نتیجه با مشکلات زیادی روبهرو شود. دستگاهی که ۲۰ سال کار کرده، امروز مشکل تامین وسایل یدکی دارد و هزینههای گزافی را بر دوش معدنکار میگذارد.
در نتیجه معدنکاران از نظر تامین ماشینآلات نو و تامین قطعات جدید دچار مشکل جدی هستند. ازآنجاکه ماشینآلات معدنی نخستین ابزار دست معدنکار هستند، باید سازکاری اتخاذ شود که بهراحتی در اختیار معدنکار قرار گیرند. همانطور که میدانیم روشهای قدیمی دیگر کارآیی ندارند و ما در این زمینه باید خود را با دنیا تطبیق دهیم. فراموش نکنیم هنگامی که هزینه ماشینآلات افزایش پیدا کند، دیگر معدنکاری بهصرفه نخواهد بود. وقتی هزینه تامین یک بلدوزر به یک میلیارد تومان برسد ادامه کار برای فعالان معدنی سخت خواهد شد. در این بین رشد بهرهوری ماشینآلات و امکانات موجود، استفاده از نیروی کارشناس و فنی، دقت در تعمیر و نگهداری ماشینآلات و بومیسازی قطعات از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد. توان فناوریکی داخلی در حدی است که بتوان بخش عمدهای از نیازها را با استفاده از مهندسی معکوس افزایش داد.
امید مقدوری - فعال معدنی