با بروز بیماری کرونا شرایط اضطراری خاصی بر جهان حاکم و ضرورت انجام برخی از فرآیندهای اجتماعی برای حفظ سلامت افراد در جامعه و پیشگیری از این بیماری، تدوین و اجرای تمهیداتی در سطح اجتماعی برای جلوگیری از شیوع آن به یک اصل غیرقابل انکار تبدیل شده است.
یکی از این اصول را باید در فاصلهگذاری اجتماعی دانست. در تمامی کشورهایی که ویروس کرونا در آنجا شیوع پیدا کرده، از مردم خواسته شده تماسهای فیزیکی نداشته باشند و از سفرهای غیرضروری پرهیز کنند. باید به این نکته توجه داشت که با بهرهوری از این واژه نباید تعاملات اجتماعی در ذهن افراد متبادر شود. به قول پروفسورالدریچ، استاد علوم سیاسی دانشگاه نورساسترن در امریکا، شاید بهتر بود بهجای واژه فاصلهگذاری اجتماعی از واژه فاصلهگذاری فیزیکی استفاده شود تا با این هدف در ارتباط افراد در جامعه خللی وارد نشود و ارتباطات اجتماعی با وجود کمشدن رابطه فیزیکی به صورت تعهدات اجتماعی بیشتر از گذشته وجود داشته باشد.
یکی از مواردی مهمی که در فاصلهگذاری فیزیکی در جامعه بسیار مهم است وسایل حملونقل عمومی است. با کمال تاسف، وسایل حملونقل عمومی به کانون آلودگی تبدیل شدهاند. محمدرضا محبوبفر، کارشناس مدیریت بحران سلامت شهری در مصاحبه با ایرنا برای تشریح شرایط موجود «با تاکید بر اینکه امروز کانون اصلی آلودگی و ابتلا شهروندان به ویروس کرونا، وسایل حملونقل عمومی بهویژه مترو، اتوبوسهای بیآرتی، اتوبوسهای عادی شهری و تاکسیهایی هستند که در سطح شهرها تردد میکنند، گفته است: رعایت مفاد بهداشتی که در پروتکلها و دستورالعملها قرار داده شده باید علاوهبر اینکه با ارائه تمهیدات از سوی دولت رعایت شود، باید از سوی رانندگان این ناوگان و شهروندان هم جدی گرفته شود. در سایه نبود نظارت بر رعایت توصیههای بهداشتی در وضعیت حملونقل عمومی، شاهدیم که فقط ۱۰ درصد هموطنان خود را ملزم به رعایت دستورالعملهای بهداشتی درباره حفاظت فردی و اجتماعی از بیماری کرونا کردهاند و باقی بهنوعی دچار نوعی خوشخیالی کاذب شده و نافرمانی میکنند.» این روند بهگونهای بوده که بهدلیل عدمرعایت پروتکلهای اجتماعی و مراقبتهای بهداشتی، مدیران ارشد در کلانشهرها را به هشدار واداشته است. انوشیروان محسنیبندپی، استاندار تهران در گفتوگو با ایرنا عنوان کرد: «به مسئولان شهرداری تهران درباره رعایت نشدن فاصلهگذاری اجتماعی در ناوگان حملونقل عمومی شامل اتوبوسها و مترو تذکر داده شده و مکاتبههایی در این زمینه انجام شده است. فیلمی از ازدحام مردم در ناوگان حملونقل عمومی هم گرفته شده و برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال و مقرر شده آنها نیز تذکرهای لازم را به مسئولان شهرداری بدهند.
اگر دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی بهدرستی رعایت نشود، دچار مسائلی میشویم که شاید کنترل آن از مدیریت ما خارج شود.» وجود ۱۰ استان در منطقه قرمز خود گویای بحران حاکم بر جامعه است. یکی از راهکارهای مناسب برای رعایت فاصله فیزیکی افراد استفاده از خودروهای شخصی است تا از بار ازدحام مردم در ناوگان حملونقل عمومی کاسته شود. با بروز و شیوع ویروس کرونا در کشور بنا ضرورت بهوجود آمده، اذهان عمومی به سمت این بیماری معطوف شد و با همت بلندی که کادر پزشکی کشور داشت شایسته تقدیر است، اما آنچه جامعه بهشدت از آن رنج میبرد، نبود مدیریت در بحرانهای مختلف است. طی سالیان گذشته شعار مدیریت بحران، خود بحرانزده شده و این یک واقعیت است. مدیریت این مهمانناخوانده چینی نیاید عاملی در جهت فراموشی یا اغماض در دیگر ضرورتهای اجتماعی باشد. بدونشک یکی از مهمترین این ضرورتها دریافت گواهی سلامت خودرو از طریق معاینه فنی خواهد بود که دچار سهلانگاری مدیریتی شده که این مورد هم پیامدهای خود را بهدنبال خواهد داشت. گفتنی است فعالان این حوزه بنا بر شرایط موجود با وجود چندبرابر شدن هزینههای جاری و خدمات جانبی نرخ معاینه فنی، بدون تغییر قیمتها به انجام امور مشغول هستند
عباس مجیدینژاد-رئیس انجمن صنفی مراکز معاینه فنی خودرو کشور.