یازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه روز گذشته با حضورعلی ماجدی، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت و نائیلا چرنیکووا روسای هیاتهای ایرانی و روس آغاز به کار کرد و طبق برنامهریزیهای انجام شده تفاهمنامه همکاری ایران و روسیه به امضای وزرای نفت ایران و روسیه رسید.
در همین راستا، وزیر نفت در همایشی که با حضور اعضای کمیسیون مشترک ایران و روسیه و فعالان اقتصادی و تجاری ۲ طرف در محل اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد، اظهار کرد: حجم روابط اقتصادی ایران و روسیه در سال گذشته به ۱/۵ میلیارد دلار رسید که رقم قابل قبولی نیست و امیدواریم با افزایش سطح روابط این میزان را تا ۱۰ برابر افزایش دهیم. بیژن زنگنه با تاکید بر اینکه سیاست دولت یازدهم در ارتباط با روسیه مبتنی بر برقراری روابطی راهبری است، گفت: محصولات و خدمات با کیفیت ایرانی میتواند پاسخگوی تقاضای رو به رشد روسیه باشد.
تسهیلات با هدف بهبود روابط ۲ کشور
رییس کمیسیون مشترک ایران و روسیه ادامه داد: با توجه به توافقهای انجام شده میان ۲ کشور طی چند ماه اخیر امیدواریم جهش بزرگی در روابط اقتصادی ایران و روسیه رخ دهد. زنگنه گفت: تدابیر روسای جمهوری ۲ کشور، امید به ایجاد فرصتی بزرگ را برای توسعه روابط به وجود آورده است.
وی خطاب به فعالان تجاری و اقتصادی ایرانی، روسیه را به عنوان کشوری با بازاری بزرگ، تقاضای زیاد و رشد اقتصادی سریع معرفی و تصریح کرد: چه در بخش کالاها و چه در بخش خدمات محصولات ایرانی با کیفیت بالا و رعایت استانداردهای بینالمللی میتواند پاسخگوی تقاضای رو به رشد کالا در روسیه باشد. زنگنه بر ضرورت ایجاد تسهیلات در روابط مالی، بانکی و کنسولی ۲ کشور تاکید و تصریح کرد: در یادداشت تفاهمی که میان دو طرف به امضا رسید، تسهیلات لازم برای بهبود روابط تا حد ممکن دیده شده است.
وزیر نفت با بیان اینکه روابط پایدار، روابطی است که متعادل و به سود ۲ کشور باشد، یادآور شد: امیدوارم بخشهای خصوصی فعال در حوزههای اقتصادی و تجاری ایران و روسیه ارتباط با یکدیگر و توسعه تعاملات را بیش از پیش دنبال کنند.
وی ابراز امیدواری کرد: با توجه به تلاش ۲ کشور برای آمادهسازی زیرساختها و زیربناهای توسعه روابط، بخش خصوصی ۲ طرف بتوانند از این فرصت استفاده حداکثری داشته باشند. معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت در خصوص این همکاریها گفت: ایران و روسیه قبول کردهاند که در زمینه انرژی در همه بخشها همکاری داشته باشند. علی ماجدی با اشاره به این که این همکاری همه بخشهای حوزه انرژی را پوشش میدهد، اظهار کرد: همکاری با روسیه در حوزههای نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاه خواهد بود. در همین حال معاون مدیر آسیا و افریقای وزارت توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه اظهار کرد: حضورتعداد زیادی از نمایندگان انرژی روسیه، در ایران نشانگر اهمیت انرژی برای ۲ کشور است و کمیته انرژی کمیته اصلی بین ۲ کشور خواهد بود.
نائیلا چرنیکووا با اشاره به اهمیت انرژی برای ۲ کشور اظهار کرد: یازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و روسیه با همه کمیسیونهای قبلی متفاوت خواهد بود چون نه تنها بخشهای مختلف اقتصادی بلکه روسای جمهوری ۲ کشور انگیزه جدیدی در زمینههای سیاسی به ۲ کشور دادند.
وی درباره حل مسئله بانکی بین ۲ کشور که یکی از محورهای اصلی مذاکرات در تهران است، اظهار کرد: ایرانیها علاقهمند به تفاهم بانکی هستند اما تاکنون متنی بین ۲ کشور در این خصوص به امضا نرسیده است. وی افزود: این موضوع نه تنها در قالب کمیسیونهای مشترک بین ۲ کشور بلکه باید به صورت جداگانه نیز میان مسئولان بانکی ۲ کشور مورد بحث و بررسی قرار گیرد. به طور قطع این موضوع در کمیته مالی، بانکی و سرمایهگذاری به صورت کامل بحث میشود. هماهنگکننده کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه درباره اینکه تراز میان دو کشور هماکنون به نفع روسیه سنگینی میکند، در این زمینه روسها چه خواهند کرد، تصریح کرد: تفاهم خشک و خالی معنا ندارد، کارهای تجاری یک خیابان دوطرفه است که در آن باید فعالیت کرد.
همکاری ۱۰ میلیارد دلاری
وزیر نیرو نیز در دیدار الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه و هیات کارشناسی گفت: بستر همکاری بین ایران و روسیه برای ساخت نیروگاههای حرارتی به ارزش افزون بر ۱۰ میلیارد دلار مهیاست.
حمید چیتچیان با استقبال از مشارکت این کشور در بخش احداث نیروگاههای جدید برق در ایران، افزود: برنامه ما برای این مشارکت احداث ۸ واحد نیروگاه جدید حرارتی به ظرفیت ۲۸۰۰ مگاوات (هر واحد به ظرفیت ۳۵۰ مگاوات) است و بخش خصوصی این کشور پس از دریافت اطلاعات تا یک ماه آینده طرح پیشنهادی خود را برای اجرای این طرحها ارائه خواهد داد.
وی ادامه داد: ۴ واحد از این نیروگاهها در شهر بندرعباس، ۲ واحد در طبس و ۲ واحد در شهر جدید سهند خواهد بود و ساخت ۲ واحد نیروگاه در تبریز نیز در مرحله مطالعه محیط زیستی قرار دارد.
چیتچیان با اشاره به استقبال ایران از مشارکت روسیه در بخش نوسازی نیروگاهها، گفت: در زمان حاضر، این همکاری در ۲ نیروگاه رامین اهواز و شهید منتظری اصفهان قابل اجرا و بررسیها درباره نیروگاه بندرعباس نیز در دست انجام است.
وزیر نیرو با اشاره به موضوع واردات و خرید برق از روسیه، تصریح کرد: براساس نشست مشترک کشورهای ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در وضعیت کنونی بستر فنی برای انتقال برق از طریق شبکه سراسری آذربایجان مهیا نیست و به این منظور باید یک خط جدید در کشور آذربایجان احداث شود. در این نشست، نواک، وزیر انرژی روسیه با اشاره به تفاهمنامه همکاری اقتصادی این کشور با ایران که در ماه اوت (مرداد ماه) امسال امضا شد، گفت: در این تفاهمنامه زمینه همکاری و مشارکت در بخش فنی و خدمات مهندسی نیز دیده شده و روسیه آماده است برای ساخت ۳هزار مگاوات نیروگاه، مذاکره تکمیلی را با ایران انجام دهد.
وی ارزش این همکاریها را افزون بر ۱۰ میلیارد دلار برآورد کرد و ادامه داد: برای این کار در چند مرحله با شرکت توانیر مذاکره لازم انجام شده و روسیه آماده است در بخش احداث و نوسازی در نیروگاههای بندرعباس، تبریز، طبس و اصفهان همکاری داشته باشد.
ساخت ۸ نیروگاه برق در ایران
وزیر فدراسیون انرژی روسیه با تاکید بر اینکه تحریمها تاثیری در روابط انرژی ایران و روسیه ندارد، از توافق اولیه برای ساخت ۸ نیروگاه جدید برق در ایران خبر داد و اعلام کرد: شرکتهای روسی بازسازی و نوسازی ۴ نیروگاه قدیمی برق ایران را هم در دستور کار قرار دادهاند. الکساندر نواک وزیر فدراسیون انرژی روسیه در حاشیه دیدار با حمید چیتچیان وزیر نیروی ایران با بیان اینکه تحریمهای غرب تاثیری در مناسبات روسیه و ایران ندارد، گفت: تحریمهای امریکا هیچ تاثیری بر روابط بین دو کشور در حوزه همکاری در زمینه انرژی، انرژی اتمی در مقاصد صلحجویانه، نفت و گاز طبیعی ندارد.
این عضو کابینه دولت مسکو بار دیگر با تاکید بر اینکه تحریمهای امریکا تاثیری بر روابط دو کشور نمیگذارد، تصریح کرد: در مذاکرات با وزارت نیروی ایران، به توافقهای مهمی دست یافتیم. نواک با یادآوری اینکه تهران و مسکو به منظور ساخت ۸ نیروگاه جدید برق در ایران به توافق دست یافتهاند، اظهار کرد: در کنار ساخت نیروگاههای جدید برق، نوسازی و بازسازی ۴ نیروگاه قدیمی برق با مشارکت شرکت توانیر ایران در دستور کار قرار گرفته است.