زینب عبدی -گروه صنایع کوچک: همایش بینالمللی توانمندیهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و صنایع وابسته تهران با حضور نمایندگانی از کشورهای هند، چین، عراق، ترکیه، آذربایجان و گرجستان برگزار شد.
همچنین نمایشگاه جانبی از دستاوردهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با حضور شرکتهای تولیدی و تجاری از استانهای مختلف در برج میلاد تهران بهمدت دو روز آغاز به کار کرد. تهیه و تبدیل مواد اولیه مانند متان، اتان و نفت به محصولات مصرفی مانند کیف و کفش و لباس و پوشاک، لوازم برقی و غیربرقی آشپزخانه، قطعات خودرو و تجهیزات مربوط و چیزهایی که پیرامون خود میبینیم و از آنها استفاده میکنیم از میز و صندلی و لوازم لوکس تزئینی داخل و بیرون از منزل و تجهیزات مورد نیاز برای احداث یک ساختمان گرفته تا لوازم پزشکی و رایانه و میلیونها مورد دیگر محصولاتی است وابسته به زیرمجموعه صنایع پتروشیمی و صنایع پاییندستی آن که در یک زنجیره به هم پیوسته در ارتباط با یکدیگر قرار دارند. محمدرضا مسفروش، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با اشاره به اینکه ۷۰درصد ارزش افزوده صنعت پتروشیمی در صنایع تکمیلی محقق میشود اظهار کرد: فقط با توسعه این بخش و با سطح فعلی مواد اولیه تولیدی در کشور میتوان درآمدی افزون بر ۴۸میلیارد دلار در سال کسب کرد که معادل نیمی از درآمد حاصل از صادرات نفت خام خواهد بود. مسفروش در همایش بینالمللی توانمندیهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و صنایع وابسته تهران گفت: این در حالی است که با وجود مزیت نسبی ایران در پتروشیمی و صنایع پاییندستی آن ما شاهد زنجیرههای گسستهای در این بخش هستیم و به همین جهت بیشتر مواد تولیدی در بخشهای مختلف صنایع پتروشیمی پس از صادر شدن به کشورهای صنعتی مانند چین، ژاپن و اتحادیه اروپا و تبدیل شدن به محصولات نهایی دوباره و با قیمتهای گزاف به کشور وارد شده و مورد مصرف قرار میگیرند. وی در ادامه تصریح کرد: ناگفته نماند با توسعه صنایع بالادستی و میانی پتروشیمی در سالهای گذشته گامهای مهمی در تکمیل زنجیره ارزش این صنعت برداشته شده و دادههای موجود حاکی از آن است که حدود ۷۰درصد ارزشافزوده صنعت پتروشیمی در صنایع تکمیلی محقق میشود و این بخش باید همراه و همگام با صنایع بالادستی توسعه یابد. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران گفت: این فرآیند در حالی شکل گرفته که مزیت رقابتی فرآوردههای پتروشیمی بهویژه در بخش پاییندستی در مقابل فروش نفت و گاز موجب شده تا امروزه این گروه از صنایع در کانون توجه قرار گیرد و با توجه به نقش مهم این صنایع در توسعه اقتصادی و اجتماعی و نیز وجود ظرفیتهای بالقوه در کشور، صنعت پتروشیمی با توانمندیها و ظرفیتهای قابل توجه برای صنایع داخلی و خارجی باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. مسفروش گفت: با توجه به جایگاه صنعت پتروشیمی بهعنوان یکی از اولویتهای نانوشته کشور، وضعیت بازاریابی محصولات پتروشیمی با هدف صادرات بسیار حائز اهمیت است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با اشاره به اینکه در ۷ماه امسال بیش از ۸میلیارد دلار محصولات پتروشیمی و صنایع پاییندستی آن از کشور و استان تهران(۷۰۰میلیون دلار) صادر شده گفت: به نظر میرسد با توجه به حجم تولید محصولات یاد شده در کشور و وجود ظرفیتهای بالقوه در این صنعت، پذیرش هیاتهای تجاری از بازارهای هدف صادراتی (ترکیه، چین، هند، عراق، آذربایجان و گرجستان) میتواند نقش موثری در افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و افزایش سرمایهگذاری خارجی در این صنعت در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی داشته باشد.
کاهش ۳درصدی صادرات
هوشنگ رضاییثمرین، مدیر پروژههای اقتصاد مقاومتی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در همایش توانمندیهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استان تهران گفت: میزان صادرات محصولات پتروشیمی کشور در ۷ماه نخست امسال ۳درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است. رضاییثمرین اظهار کرد: میزان صادرات محصولات پتروشیمی کشور ۹/۵میلیون دلار در ۷ماه نخست امسال بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است. مدیر پروژههای اقتصاد مقاومتی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران افزود: امید است بتوانیم در ماههای مانده سال با جبران این کاهش از صادرات مواد خام از کشور جلوگیری کنیم.
اهمیت حفظ بازارهای صادراتی
در ادامه همایش، خلیل پرتوزاده، معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با بیان اینکه در همایش توانمندیهای صنعت نفت از کشورهای هند، آذربایجان، چین، عراق، گرجستان و ترکیه دعوت شده به صمت گفت: بیش از یکسوم صادرات محصولات پتروشیمی ایران به کشورهای یادشده است از اینرو حفظ بازارهای این کشورها برای ایران اهمیت قابل توجهی دارد. پرتوزاده تاکید کرد: با توجه به توانمندیهای تولیدی در بخش نفت، گاز و پتروشیمی لازم است با برگزاری نشستهای مشترک با تاجران کشورهای هدف درجهت توسعه و بهبود روابط اقتصادی تلاش کنیم. معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران گفت: عمده شرکتهای تولیدی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در خارج از استان تهران اما دفاتر تجاری آنها در داخل تهران مستقر است که حدود ۱۰درصد از رقم کل صادرات محصولات پتروشیمی در استان تهران تحقق یافته و این امر نشاندهنده مزیتهای دیگر استان غیراز تولید است. پرتوزاده با اشاره به هدفگذاری صادرات ۱۰میلیارد دلاری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در اهداف برنامهریزی شده در برنامه اقتصاد مقاومتی افزود: سهم استان تهران از این رقم ۱۴درصد و معادل یکمیلیارد و ۴۰۰میلیون دلار است که با برگزاری همایشهایی از این دست تلاش داریم به اهداف برنامهریزیشده دست یابیم. همچنین برگزاری همایشهای تجاری یکی از برنامههای در حال پیگیری در راستای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است به گفته پرتوزاده امسال با توجه به اهداف پیشبینی شده در اجرای برنامه اقتصاد مقاومتی باید رقم صادرات کالاهای غیرنفتی تا ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد که برای تحقق این مهم برگزاری همایش و نمایشگاههای اینچنینی میتواند موثر واقع شود.
استانداردسازی فرآوردههای روغنی
مهدی اسپندیاری، دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران در همایش توانمندیهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استان تهران از همکاری اعضای این اتحادیه با سازمان استاندارد ملی خبر داد و گفت: در استانداردسازی فرآوردههای روغنی مانند قیر و پارافین امکانات مناسبی در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفته است. به گفته اسپندیاری، بیشترین امکانات هیدروکربنی که در تبدیل محصولات پتروشیمی استفاده میشود ازطریق اتحادیه در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفته است. دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران اظهار کرد: این اتحادیه از سال ۶۲ با عضویت ۸۵ شرکت تولیدی و صادراتی فعالیت خود را آغاز کرده اما اکنون تعداد اعضای آن به ۳۲۰ شرکت رسیده که در برخی سالها تا ۶ میلیارد دلار صادرات داشته است.
هند، پنجمین دریافتکننده
همچنین در ادامه این همایش، حسین بامیری، رایزن بازرگانی ایران در هند با بیان اینکه هند پنجمین شریک تجاری ایران است، تصریح کرد: بخش عظیمی از محصولات نفتی ایران به هند صادر میشود. بامیری از اعضای اتحادیه فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی خواست تا در نمایشگاههای هند حضور پررنگتری داشته باشند. وی همچنین از صدور دو روزه ویزا برای تاجران هندی که قصد سفر به ایران دارند، خبرداد و افزود: البته قبل از برداشته شدن تحریمها تمام صادرات ایران به هند غیرمستقیم بود که سود قابلتوجهی از مراودات تجاری دو کشور ایران و هند نصیب دلالها و واسطهها شده بود. به گفته رایزن بازرگانی ایران در هند در طول یکسالی که از اجرای برجام میگذرد تلاشهایی شده تا صادرات ایران به هند بهصورت مستقیم انجام شود. بامیری اظهار کرد: برای توسعه مناسبات ایران و هند لازم است اتحادیههای صادراتی بهویژه مسئولان اتحادیه فرآوردههای نفتی ایران با اتحادیههای کشور هند تعامل و ارتباط برقرار کنند تا در سایه رفع تحریمها از این پس دست واسطهها از مراودات بازرگانی و اقتصادی ایران و هند کوتاه شود. به گزارش، نمایشگاه و نشست بینالمللی نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع وابسته کشور با حضور شرکتهای متخصص از کشورهای ترکیه، گرجستان، چین و هند، بزرگترین شرکای تجاری ایران به منظور فراهم کردن زمینه توسعه صادرات، افزایش حجم مبادلات تجاری و معرفی ظرفیتها و توانمندیهای موجود در کشور۶ و ۷ آذر در محل برج میلاد برگزار میشود.