عبدالرحمن رحیمی - گروه صنعت: بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان مجوزهای صنعتی صادرشده از سوی این سازمان در ۹ ماه نخست امسال، ۲۴۴ مورد بوده که با توجه به صدور ۳۳۴ موردی جواز تاسیس در سال ۹۳ از نظر تعداد با کاهش حدود ۳۳ درصدی همراه بوده است.
این در حالی است که پروانههای بهرهبرداری که در بخش صنعت در ۹ ماه نخست امسال صادر شده ۴۰ مورد بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۴۸ مورد صادر شده بود نیز با کاهش ۱۶/۶ درصدی همراه شده است. به نظر میرسد این میزان کاهش به دلیل بروز برخی مشکلات در سر راه سرمایهگذاری بخش صنعت در استان است که به همین منظور تشکیل ۲۲ جلسه در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، تصویب ۸۸ مصوبه برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی را به همراه داشته است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان در گفتوگو با صمت ضمن بیان اینکه این استان از لحاظ صنعتی در گروه استانهای کمتر توسعهیافته قرار دارد، اظهار کرد: در حاشیه قرار گرفتن استان از مراکز اصلی جمعیتی و محورهای موجود توسعه کشور، تراکم اندک جمعیت، پراکندگی نقاط زیست، شرایط اقلیمی نامناسب، فقر منابع آبی به ویژه در کانونهای جمعیتی و کمبود نیروی انسانی ماهر و کمبود زیربناها ازجمله مهمترین محدودیتهایی است که در راه توسعه صنعتی استان وجود دارد. البته این استان از امکانات و قابلیتهای ویژهای نیز برخوردار است که میتواند در درازمدت و در زمینه جهتگیریهای برنامهریزی شده، پایههای توسعه صنعتی را استحکام بخشد.
نادر میرشکار موقعیت جغرافیایی استان به لحاظ همجواری با کشورهای پاکستان، افغانستان و دسترسی به آبهای آزاد در خارج از تنگه هرمز و امکان ارتباط با کشورهای آسیای مرکزی، شبهقاره هند و کشورهای عربی و بازارهای افریقایی را از جمله امکانات ویژه برای توسعه صنعتی استان ارزیابی کرد و افزود: وجود منابع دریایی و کشاورزی از دیگر امکانات توسعه صنعتی استان است که میتواند زمینهساز ایجاد صنایع شیمیایی، دریایی و صنایع تبدیلی وابسته به محصولات کشاورزی به شمار آید.
وی ادامه داد: منابع معدنی از جمله قابلیتهای توسعه صنعت در استان است و بسیاری از معادن استان میتوانند عملکرد فرامنطقهای داشته باشند. معادن غیرفلزی در استان منبع خوبی برای تولید مصالح ساختمانی است که این رشته صنعتی علاوه بر اشتغالزایی در افزایش درآمد منطقه تاثیر بسزایی دارد.
میرشکار تصریح کرد: وجود نخلستانهای متعدد، باغهای پرورش موز و انبه، همجواری با آبهای آزاد و رونق نسبی صنعت کشتی، شناور و لنجسازی جنوب استان، کارخانههای فراوان تولید تن ماهی در جنوب استان ازجمله مزیتهای نسبی و قابلیتهای منطقه برای احداث کارخانههای صنایع تبدیلی و بستهبندی کشاورزی، باغداری، تن ماهی، انواع ماهی، کشتیسازی و... هستند.
این مقام مسئول در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه از ابتدای انقلاب تاکنون در استان هزار و ۹۸۷ جواز تاسیس صادر شده است، ابراز کرد: این تعداد جواز تاسیس با حجم سرمایهگذاری ۳۶ میلیون و ۳۶۶ هزار و ۶۹۳ ریالی توانسته بر اساس مجوزهای صادر شده برای ۳۱ هزار و ۶۷۴ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد کند. البته پروانههای بهرهبرداری صادرشده از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان از ابتدای انقلاب تاکنون، ۱۲۸۶ مورد بوده که توانسته با سرمایه ۷۱۹ میلیون و ۶۹۱ هزار و ۳۷۸ ریالی برای ۲۴ هزار و ۳۹۸ نفر اشتغالزایی به همراه داشته باشد. البته در مقایسه مجوزهای صنعتی صادرشده استان از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت در ۹ ماه نخست امسال، ۲۴۴ مورد بوده که با توجه به صدور ۳۳۴ موردی جواز تاسیس در سال ۹۳ از نظر تعداد با کاهش حدود ۳۳ درصدی همراه بوده است. این در حالی است که پروانههای بهرهبرداری که در بخش صنعت در ۹ ماه نخست امسال صادر شده ۴۰ مورد بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۴۸ مورد صادر شده بود نیز با کاهش ۱۶/۶ درصدی همراه شده است. وی پروژههای مهم در دست اجرای بخش صنعت را قابل توجه ارزیابی کرد و گفت: صنایع مختلفی چون تولید تایر خودرو، کاشی و سرامیک، آب معدنی، لولههای جیآرپی، قوطی کنسرو، مواد شوینده و بهداشتی، پروفیل فولادی، پاکت سیمان و... از جمله صنایعی است که هماکنون از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان برای راهاندازی در حال پیگیری است. میرشکار با تاکید بر اینکه از ابتدای امسال تاکنون ۲۲ جلسه در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان برای بررسی مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی در استان برگزار شده است، گفت: از این تعداد جلسه برگزار شده ۸۸ مصوبه برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی به تصویب رسید که شامل تعیین تکلیف بدهی معوق واحدهای صنعتی به بانکهای عامل، پیگیری به منظور تعیین تکلیف بدهی معوق واحد صنعتی به شرکت غله، تعیین تکلیف بدهی مالیاتی و تامین اجتماعی واحدهای صنعتی، تعیین تکلیف مشکل تامین سوخت مصرفی واحدهای صنعتی، تامین منابع ریالی مورد نیاز ۳ طرح ایجادی از منابع داخلی بانک صنعت و معدن و حل مشکل کارگری واحدهای صنعتی میشود.
کاهش مشکلات تولید، اشتغال بیشتر را به همراه دارد
نماینده مردم چابهار، نیک شهر و کنارک در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با صمت ضمن بیان اینکه توجه به صنایع مختلف استان به ویژه صنایع تبدیلی بخش کشاورزی و صنایع دریایی میتواند در توسعه هر چه بیشتر و ایجاد اشتغال پایدار تاثیر فراوانی داشته باشد، اظهار کرد: متاسفانه هماکنون روند تولید در شهرکهای صنعتی استان به صورت نیمهفعال درآمده و بیشتر واحدهای تولیدی مستقر در این شهرکها با مشکلات فراوانی ازجمله بدهیهای معوق بانکی، کمبود منابع مالی و سرمایه در گردش، موافقت نکردن بانکها برای استمهال تسهیلات دریافتی واحدهای تولیدی و... دست و پنجه نرم میکنند و حمایتهای چندانی از سوی مسئولان استان از آنها نمیشود.
یعقوب جدگال با اشاره به اینکه در صورتی که بتوان مشکلات موجود در واحدهای صنعتی را تا حدودی با کاهش همراه کرد میتوان اشتغال مناسبی را برای جوانان جویای کار به وجود آورد، افزود: ایجاد طرحهای مختلف زودبازده، میانمدت و طولانیمدت در واحدهای تولیدی ازجمله برنامههایی است که میتواند اشتغال و اقتصاد استان را متحول کند به گونهای که با اختصاص و پرداخت تسهیلات به طرحهای زودبازده برای کارآفرینان زمینههای مناسب برای تولید فراهم شده و این امر میتواند اشتغال پایدارتری را در استان ایجاد کند.
وی ادامه داد: برای طرحهای میانمدت و درازمدت باید با ایجاد زیرساختهای لازم در شهرهای استان زمینه را برای سرمایهگذاری سرمایهگذاران داخلی و خارجی در صنایع مختلف فراهم کرد. البته این در حالی است که اجرای این طرحها از سوی مسئولان و صاحبان صنایع استان با برنامهریزی و مدیریت چندانی همراه نبوده و بیشتر تسهیلات و امکاناتی که دراختیار واحدهای تولیدی قرار داده شده در زمینه تولید و فعال کردن اشتغال بکارگیری نشده و همین امر باعث بروز برخی مشکلات در زمینه تولید استان شده است. جدگال تصریح کرد: تمام مسئولان استان باید با همکاری مشکلات موجود بر سر راه تولید در استان را برطرف کنند چراکه اگر تولید در استان رونق بگیرد به دنبال آن شاهد رونق اقتصادی و اشتغال پایدارتری در سطح استان خواهیم بود. این نماینده مردم سیستان و بلوچستان در خانه ملت با اشاره به وجود مرزهای آبی و خشکی استان با کشورهای آسیای شرقی ابراز کرد: با توجه به مزیتهای فراوان موجود در استان در زمینه منابع دریایی، کشاورزی و همچنین معادن، ایجاد صنایع تبدیلی و صادرات محصولات فرآوری شده تا حدود زیادی میتواند در ایجاد ارزش افزوده بیشتر و بالا بردن رونق اقتصادی استان تاثیرگذار باشد زیرا با رونق گرفتن تولید و اقتصاد در استان، معضل بیکاری که یکی از دغدغههای اصلی استان است تا حدود زیادی بر طرف خواهد شد.