اصطلاح «اقتصاد دیجیتال» نخستینبار در ژاپن از سوی یک استاد و پژوهشگر اقتصاد در زمان رکود اقتصادی ژاپن در سال ۱۹۹۰ میلادی مطرح شد. بهگزارش صمت در غرب هم این اصطلاح دنبال و سال ۱۹۹۵ درباره چگونگی تغییر اینترنت در راه کسبوکار کتابهایی نوشته شد.
اقتصاد دیجیتال مفهومی نیست که یکباره خلق شده باشد، بلکه در یک روند تکاملی در ساختار اقتصاد شکل گرفته است. مروری کوتاه بر مفاهیم مزیت مطلق، مزیت نسبی و مزیت رقابتی که تمامی در راستای استقرار تخصصی شدن، تقسیم کار و مبادله در جوامع ارائه شدهاند، به درک دلایل ظهور اقتصاد دیجیتال و چگونگی سمت و سوی آن کمک میکند. مزیت مطلق، مزیت نسبی و مزیت رقابتی، مراحلی هستند که در فرآیند تاریخی جوامع منتهی به پیدایش اقتصاد دیجیتالی در عصر حاضر شدهاند.
درحالحاضر دیجیتالسازی اقتصاد با رویکرد ارتقای بهرهوری، افزایش رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال بهعنوان یکی از رویکردهای غالب در بیشتر کشورهای جهان درآمده است. با توجه به ساختارهای سنتی حاکم بر تولید و تجارت کشور و پایین بودن توان رقابتی اقتصاد که با پایین بودن نرخ رشد بهرهوری، رشد اقتصادی نازل و نرخ بیکاری بالا بهویژه نرخ بیکاری دانشآموختگان همراه است؛ توسعه اقتصاد دیجیتالی برای حل بخشی از مشکلات کشور یک الزام است. در همین راستا سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) و ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت فنی و فناوری ریاستجمهوری تفاهمنامه همکاری در حوزه اقتصاد دیجیتال و توسعه فناوریهای نوین امضا کردند.
توسعه فناوریهای نوین
براساس سخن کارشناسان حوزه اقتصادی میتوان امیدوار بود که در ایران تا سال ۱۴۰۴ سهم اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کل کشور ۱۰ درصد پیشبینی میشود. بهگزارش ایدرونیوز، تفاهمنامه همکاری در حوزه اقتصاد دیجیتال و توسعه فناوریهای نوین بین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) و ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت فنی و فناوری ریاستجمهوری به امضا رسید.
محور این تفاهمنامه همکاری متقابل و همافزایی در زمینه حداکثرسازی خلق ارزش و توسعه فناوری نوین در حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی مبتنی بر توان شرکتهای جهان دانشبنیان و خلاق با تمرکز بر موضوع شهرهای هوشمند، فناوری اینترنتاشیا، سلامت هوشمند، شبکههای نسل جدید و توسعه مرکز تعالی شهرهای هوشمند است.
مرکز گسترش فناوریهای اطلاعات (مگفا) به نمایندگی از ایدرو و ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و مسئول اجرای این تفاهمنامه خواهند بود.
افتتاح ۳ واحد تولیدی در شهرک صنعتی زاهدان
از دیگر خبرهای مهم روزهای پایانی سال ۹۹ بهرهبرداری از واحدهای صنعتی است. ۳ واحد تولیدی در شهرک صنعتی زاهدان با حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیاتعامل ایدرو به بهرهبرداری رسید.این واحدهای صنعتی تولیدکننده انواع مواد شوینده، در و پنجره UPVC و تیرچه صنعتی هستند که با مجموع سرمایهگذاری بیش از ۷۵ میلیارد ریالی و اشتغالزایی مستقیم ۲۵ نفر به بهرهبرداری رسیدند. بهاین ترتیب در مجموع ۲۷۰۰ تن به ظرفیت تولید این محصولات افزوده شد. محسن صالحینیا در این آیین تعامل سازمانهای توسعهای صنایع کوچک و ایدرو برای حداکثرسازی پشتیبانی از واحدهای کوچک و متوسط چه در قالب کمکهای فنی اعتباری مجتمعهای صادرتگرای ایدرو و چه در سایر چارچوبهای تعریف شده را برای فاز توسعه این قبیل واحدها آماده ارائه عنوان کرد.
دیدار با استاندار سیستان و بلوچستان، بررسی آخرین وضعیت طرح تکمیلی واحد بافندگی و چاپ مجتمع بافت بلوچ و افتتاح همایش فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه معدن و نمایشگاه بینالمللی معدن و صنایع معدنی، فرآوری معدنی، ماشینآلات و تجهیزات وابسته در زاهدان از دیگر برنامههای صالحینیا در سفر به سیستانوبلوچستان بود.
ضرورت شتاببخشی به طرحهای صنعتی
رئیس هیاتعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بر شتاببخشی اجرای طرحهای صنعتی در استانها تاکید کردند. صالحینیا با اشاره به اقدام ایدرو در نوسازی و بهسازی کارخانه بافت بلوچ بر تکمیل حلقه زنجیره تولید و ارزش پنبه تا پارچه در بافت بلوچ تاکید کرد. از اینرو بازنگری و روزآمدسازی طرحهای صنعتی ایدرو در استان براساس شرایط بهینه سرمایهگذاری و آمادگی مشارکت بخش خصوصی را مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و طرفین بر پیگیری و عملیاتسازی برنامههای مورد تفاهم با تعامل سایر نهادهای مرتبط تاکید شد.
افتتاح کارخانه دانهبندی منیزیت
معدن و کارخانه دانهبندی منیزیت قلعه بید تفتان هم در این سفر معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به استان سیستانوبلوچستان افتتاح شد و با سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد ریالی به بهرهبرداری رسید.
معدن و کارخانه دانهبندی منیزیت قلعه بید شهرستان تفتان با ذخیره قطعی افزون بر ۲ میلیون تن با مشارکت و سرمایهگذاری طرف خارجی احداث شده است. راهاندازی واحد دانهبندی منیزیت قلعه بید در ۲ فاز عملیاتی جدایش و دانهبندی منیزیت است که ماهانه ۱۵ هزار تا ۲۰ هزار کانسنگ خوراک اولیه ظرفیت خروجی محصول این واحد با عیار ۸۵ تا ۹۵ است. با بهرهبرداری از معدن و واحد دانهبندی منیزیت قلعه بید برای ۵۰ نفر بهطور مستقیم اشتغال ایجاد شده است.
آغاز احداث خط بافندگی بافت بلوچ بهزودی
در ادامه این سفر رئیس هیاتعامل ایدرو اعلام کرد: واحد بافندگی کارخانه بافت بلوچ ایرانشهر سال آینده راهاندازی میشود. او گفت: کار مناقصه و خرید ماشینآلات بافندگی این کارخانه آغاز شده که از اوایل سال ١۴٠٠ عملیات اجرایی این واحد شروع میشود.
صالحینیا با بیان اینکه واحد ریسندگی کارخانه بافت بلوچ ایرانشهر با ظرفیت ٩٠ درصد خود روزانه ١۵ تن نخ تولید میکند، افزود: با راهاندازی واحد بافندگی و تولید پنبه در منطقه شاهد تکمیل زنجیره تولید این واحد نساجی خواهیم بود.
ایدرو برای واحد بافندگی کارخانه بافت بلوچ، سرمایهگذاری ریالی و ارزی معادل ۳ هزار میلیارد ریال را انجام خواهد داد و برای نوسازی و بهسازی واحد رنگرزی و چاپ پارچه هم سرمایهگذاری یک میلیون یورویی مد نظر است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: برای تکمیل زنجیره ارزش و تولید از پنبه تا پارچه در منطقه قرار است با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در مرحله نخست ٧٠٠ تا هزار هکتار از اراضی منطقه به کشت پنبه اختصاص یابد. طرح احیای کارخانجات گسترش صنایع بلوچ با عنایت و تاکید رهبر معظم انقلاب و همچنین براساس مصوبات نخستین سفر هیاتدولت به اس