شهرکهای صنعتی بهعنوان یکی از منابع درآمدزا نقش اساسی در اقتصاد هر کشوری دارد. به گزارش ، رونق صنایع در محل تجمیع شده آنها منجر به اشتغالزایی شده و از پیامدهای اجتماعی کم میکند. اهمیت شهرکهای صنعتی سبب شده حتی در برخی کشورها شهرکهای مشترک صنعتی شکل گیرد که بسیار کمککننده به تولید و صادرات صنایع بوده است.
همکاریهای بینالمللی در این بخش نشان از نقش این شهرکها در توسعه صنایع دارد. چندی پیش تفاهمنامه گسترش همکاریهای صنعتی و تجاری بین سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و نمایشگاه بینالمللی صنایع کوچک چین به امضا رسید.
همکاری مشترک ایران و چین
محسن صالحینیا، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در آیین امضای تفاهمنامه گسترش همکاریهای صنعتی و تجاری بین سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و نمایشگاه بینالمللی صنایع کوچک چین، با تاکید بر توسعه همکاریها بین صنایع کوچک دو کشور، اظهارکرد: با توجه به اینکه سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و نمایشگاه بینالمللی صنایع کوچک چین در سالهای گذشته همکاریهای موفقیتآمیزی داشتهاند، زمینه و تجربه کافی برای توسعه روابط صنعتی و تجاری شکل گرفته است.
وی افزود: درحالحاضر سعی داریم با همکاری طرف چینی، میزان مشارکت شرکتهای ایرانی را افزایش و با عقد این تفاهمنامه، همکاریها را گسترش دهیم.
صالحینیا ابراز امیدواری کرد که دو طرف با هدف اجرایی کردن توافقات از طریق به اشتراک گذاشتن بهترین تجارب و تسهیل همکاری میان بخشهای خصوصی دو کشور، مشارکت خود را حداکثر کنند.
ایران شریک مهم چین
وو هونگ، معاون مدیرکل سازمان صنعت و فناوری اطلاعات گوانگدونگ چین نیز گفت: ایران شریک اقتصادی و تجاری مهم ما در غرب آسیاست که همکاری بسیار خوبی با چین در زمینههای اقتصادی و تجاری داشته است.
وی افزود: امضای این تفاهمنامه نماد تلاشهای مشترک ما برای توسعه بلندمدت همکاریها و کمک به صنایع کوچک و متوسط برای توسعه در بازارهای چین و ایران است که در نتیجه آن، فصلی جدید در زمینه برگزاری رویدادهای بینالمللی و همچنین در زمینه سرمایهگذاریهای مشترک گشوده میشود.
واحدهای صنعتی راکد و فعال
بستر توسعه شهرکهای صنعتی با همکاریهای بینالمللی و ورود آنها به بازارهای جهانی هموارتر شده و مشوقی برای ورود سرمایهگذاران به این حوزه خواهد شد. جذب سرمایهگذاران جدید، شهرکهای صنعتی استانهای مختلف کشور را که بهطور عموم هر یک در صنعتی قدرتمند هستند رونق داده و شکوفایی را برای اقتصاد کشور به ارمغان خواهد آورد. در این راستا حجتاله خلیلزاده، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی و نواحی صنعتی استان گلستان به گفت: حدود ۳۰ درصد واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی این استان راکد هستند؛ بنابراین از سوی ستاد تسهیل و رفع موانع تولید و کار گروهی که در استانداری با دستور وزیر کشور تشکیل شده است برای عارضهیابی واحدهای تولیدی راکد تحقیقاتی در دست انجام است تا به چرخ تولید بازگردند.
گفتنی است استان گلستان در حوزه تولید و صنعت از جایگاه ویژهای در کشور برخوردار است اما واحدهای تولیدی و صنعتی این استان مانند دیگر استانهای کشور با مشکلاتی روبهرو هستند. خلیلزاده در پاسخ به این پرسش که در شهرک صنعتی آققلا چند واحد تولیدی و صنعتی مشغول بهکار هستند و میزان اشتغالزایی آنها چند نفر است، اظهارکرد: در این شهرک صنعتی تاکنون، تعداد ۲۲۹ واحد تولیدی و صنعتی به بهرهبرداری رسیدهاند که از این آمار ۲۹.۶ درصد آنها راکد بوده و باقی که حدود ۱۸۰ واحد صنعتی میشوند با ظرفیتهای مختلف مشغول به فعالیت هستند. وی افزود: واحدهای تولیدی شهرک صنعتی آققلا در زمینه تولید محصولات شوینده، سلولزی، فلزی، آرد و... فعالیت دارند و بهطور متوسط در هر واحد تولیدی کوچک تعداد ۲۰ تا ۳۰ نفر بهکار مشغول هستند و در مجموع حدود ۳ هزار و ۵۰۰ نفر در واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در این شهرک فعالیت دارند.
گلستان رتبه نخست تامین نقدینگی
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان گلستان در پاسخ به این پرسش که برای تامین نقدینگی واحدهای تولیدی و صنعتی استان چه اقداماتی انجام شده است، گفت: برای تامین نقدینگی واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی استان اقدامات خوبی انجام شده است و براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی استان در ۲ ماه گذشته بیشترین میزان دریافت تسهیلات را داشتهاند و استان از این حیث در بین استانهای کشور در جایگاه نخست قرار دارد.
فعال شدن واحدهای راکد
خلیلزاده در ادامه با اشاره به عارضهیابی واحدهای تولیدی و صنعتی راکد در استان، گفت: شرکت شهرکهای صنعتی استان گلستان، شامل ۲۰ شهرک، نواحی صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی است که تعداد ۷۹۶ واحد تولیدی و صنعتی در این شهرکها و نواحی صنعتی فعالیت دارند.
وی افزود: حدود ۳۰ درصد واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی استان راکد بوده که از سوی ستاد تسهیل و رفع موانع تولید و کار گروهی که در استانداری با دستور وزیر کشور تشکیل شده است برای عارضهیابی واحدهای تولیدی راکد تحقیقاتی در دست انجام است که با جمعبندی این تحقیقات و اتخاذ تصمیمات و تدابیر لازم در زمینه حل مشکل این واحدها اقدام میشود تا بتوانند به چرخه تولید بازگردند.
مشوق برای جذب سرمایهگذاری
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان گلستان در پاسخ به این پرسش که برای جدید سرمایهگذاران جدید چه مشوقهایی در نظر گرفته شده است، گفت: استان گلستان دارای ظرفیتهای مناسبی در حوزه تولید و صنعت است و برای جذب سرمایهگذاران جدید اقداماتی همچون تهیه زمین و ارائه تسهیلات مدنظر قرار گرفته است و شرکت شهرکهای صنعتی در زمینه انجام زیرساختهای لازم برای واحدهای تولیدی اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
خلیلزاده اظهارکرد: در هفته دولت چند واحد تولیدی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی استان به بهرهبرداری رسید و براساس برنامههایی که در دست اقدام داریم سعی خواهیم کرد در نیمه دوم امسال تعداد واحدهای تولیدی بهبهرهبرداری رسیده افزایش یابد تا براساس شعار واحدهای تولیدی و صنعتی استان گلستان بتوانند به جهش تولید دست پیدا کنند.
سخن پایانی
هرچه صنایع کشور در شهرکهای صنعتی پویاتر شوند، سرمایهگذاران راغبتر به سرمایهگذاری در این حوزه خواهند شد. حضور سرمایهگذاران خارجی مزیتی برای صنعت کشور بوده که بستر را برای سهمخواهی محصولات صنعتی در بازار جهانی باز خواهد کرد زیرا انگیزه سرمایهدار از هزینه پول خود در بخشی دست یافتن به سود است و در این راستا با بازاریابی سعی خواهد کرد تا به سود مورد نظر دست یابد. بنابراین دولت میتواند با مشوقهایی که برای سرمایهگذاران داخلی و بهویژه خارجی در نظر میگیرد بازار خارجی محصولات داخلی را تضمین کند.