منطقه ویژه اقتصادی گرمسار در دهستان لجران، بخش مرکزی شهرستان گرمسار و در استان سمنان قرار دارد. سایت منطقه در فاصله حدود ۹۰ کیلومتری شرق پایتخت قرار گرفته است.
محدوده این منطقه با حدود ۲ هزار هکتار مساحت در داخل دشت گرمسار ۲۰۰ هزار هکتاری قرار دارد. شهر گرمسار در ۱۰ کیلومتری شرقی و شهر ایوانکی در ۲۰ کیلومتری شمال غربی منطقه ویژه اقتصادی گرمسار قرار دارند.
این منطقه ویژه اقتصادی سال ۱۳۹۱ بنا بر مصوبه هیات وزیران وقت و تحت پوشش سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) بهمنظور جلب و تشویق سرمایهگذاری بهویژه سرمایهگذاری خارجی و در رقابت با بازارهای اقتصادی منطقهای با پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی و خوشههای صنعتی منطقه و قطبهای صنعتی همجوار (تهران، خراسان رضوی و مازندران) با هدف توسعه و با توجه به مبانی توسعه پایدار و اقتصاد مقاومتی تاسیس شد. طرحهایی برای این منطقه برنامهریزی شده است که در همین راستا معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیاتعامل ایدرو گفت: با تخصیص ۴۱۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی و داخلی ایدرو، مجموع هزینه انجام شده برای تکمیل و توسعه زیرساخت منطقه ویژه اقتصادی گرمسار به رقمی معادل ۱۲۵۰ میلیارد ریال بالغ میشود.
مزایای منطقه ویژه اقتصادی گرمسار
وجود معافیتهای گمرکی برای ورود انواع کالا، مواد اولیه و ماشینآلات و قطعات یدکی، معافیت ۷ ساله مالیاتی و معافیت از پرداخت مالیات ارزشافزوده، امکان صدور قبض انبار تفکیکی و... از مزیتهای قانونی این منطقه بهشمار میرود.
از لحاظ موقعیت مکانی نیز این منطقه در تقاطع کریدورهای بینالمللی شرقیغربی و شمالجنوب، در همجواری با آزادراه تهران-مشهد و بزرگراه قم-گرمسار، نزدیکی به فرودگاههای بینالمللی مهرآباد، امامخمینی (ره) و قم قرار دارد.
بهلحاظ دسترسی به زیرساختها، بهدلیل موقعیت استراتژیک گرمسار تقریبا تمام خطوط اصلی انتقال انرژی مانند برق، گاز و شبکه سراسری فیبر نوری از مجاورت آن عبور میکنند که این امر تامین زیرساختهای لازم را تسهیل میکند.
منطقه ویژه اقتصادی گرمسار بهدلیل همجواری با کریدورهای ارتباطی و خطوط انتقال انرژی جایگاه ویژهای بهلحاظ دسترسی به زیرساختهای مورد نیاز برای فعالیتهای صنعتی دارد.
سرمایهگذاری بخش خصوصی
بهگزارش ایدرونیوز، امیر بیاتترک، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره برنامههای تدوینشده امسال برای این منطقه ویژه اقتصادی گفت: تاکنون ۵۵ قرارداد واگذاری اراضی بین منطقه ویژه اقتصادی گرمسار و سرمایهگذاران بخش خصوصی امضا شده که براساس آن حدود ۴۴ هکتار اراضی به ارزش ۵۷۰ میلیارد ریال به متقاضیان واگذار شده است.
وی مجموع سرمایهگذاری بخش خصوصی برای احداث این واحدها را بیش از ۶ هزار میلیارد ریال اعلام کرد که برآورد اشتغال مستقیم این طرحها ۲۵۰۰ نفر خواهد بود.
بهگفته بیاتترک تاکنون فرآیندهای احداث این طرح در بخشهای گوناگون منجر به اشتغال مستقیم ۱۲۳ نفر شده که ۹۳ درصد این افراد از نیروهای بومی هستند.
اقدامات در حال انجام
رئیس هیاتعامل ایدرو با اشاره به اینکه سایت پیشرو منطقه ویژه اقتصادی گرمسار با ۵۲ درصد پیشرفت در حال ادامه فعالیت است، گفت: برای احداث و تکمیل زیرساختهای منطقه تاکنون اقدامات مربوط به تامین گاز، اتصال به شبکه فیبر نوری کشور، اخذ مجوز احداث ریل و ایستگاه راهآهن، تصویب طرح جامع و صدور پروانه بهرهبرداری، اخذ کد گمرکی، اخذ موافقتنامه احداث پست برق، اخذ مجوز محیطزیست و تامین آب منطقه با نهادهای گوناگون اجرایی منعقد شده است.
گفتنی است منطقه ویژه اقتصادی گرمسار با مساحت ۲ هزار هکتار زیر نظر سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران از نقاط کانونی اقتصاد و تولید در جوار پایتخت است.